Latest News

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Αγριογούρουνα «κόβουν βόλτες» στη Θεσσαλονίκη - Τι ανησυχεί τους ειδικούς


 Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το φαινόμενο της εμφάνισης αγριογούρουνων ακόμα και στο κέντρο ...της Θεσσαλονίκης.

 

Το βράδυ της Κυριακής δύο αγριογούρουνα έφτασαν μέχρι τον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Μία ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα, δύο θηλαστικά, διασχίζοντας τις γύρω περιοχές, έφτασαν μέχρι τη Νικολάου Πλαστήρα στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου στην Καλαμαριά, ενώ έπειτα από κλήσεις κατοίκων και περαστικών που έκπληκτοι τα είδαν, ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς έφτασε στο στρατόπεδο Κόδρα προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Ωστόσο πρόλαβαν να απομακρυνθούν και να χαθούν στη μεγάλη έκταση του στρατοπέδου 


Καθηγητής ΑΠΘ: Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα

 

Την ανησυχία του για το γεγονός αυτό εξέφρασε ο καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Βλάχος.

 

«Το θέμα με τα υβρίδια αγριογούρουνα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Το αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη και για την αντιμετώπισή του, χρειάζεται ιδιαίτερη στρατηγική, διότι ο υβριδισμός του είδους δημιουργεί μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό» ανέφερε στο GRTimes.

 

Παραθέτοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην κλιμάκωση του φαινομένου, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι «το 2003 βάσει ενός επιδοτούμενου προγράμματος επιτράπηκε στους κτηνοτρόφους να διασταυρώνουν κυρίως χοιρομητέρες, με άγρια αρσενικά. Αυτό συνέβη τότε με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς».

 

«Τα υβρίδια αυτά είναι σε αφθονία, ο υπερπληθυσμός δηλαδή δημιουργεί σημαντικά ζητήματα σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Στην Ευρώπη για παράδειγμα έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα και ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ στην Χαλκιδική κόβουν τα λάστιχα από τα ποτιστικά για να βρουν νερό» συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

 

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα «που επιδρά στην βιοποικιλότητα και προκαλεί περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις από ότι θετικές. Επειδή είναι υβρίδια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετακίνησης στον αστικό ιστό και την ημέραΔείχνουν να έχουν συνηθίσει τον άνθρωπο και δεν δείχνουν αγριότητα παρά μόνο αν τρομάξουν. Είναι όμως λάθος να αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αναπαραγωγή και την εξέλιξη του υπερπληθυσμού».

 

Αγριογούρουν «κόβουν» βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Τι ανυσηχεί τους ειδικούς (Εικόνες)

 

Ο πολίτης κινδυνεύει μόνο αν τα ζώα νιώσουν απειλή

 

Τα αγριογούρουνα το βράδυ της Κυριακής έφτασαν μέχρι τη Λ. Βασιλίσσης Όλγας και το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενώ νωρίτερα είχαν διασχίσει κομμάτι της κεντρικής οδού Δελφών, και κινήθηκαν σε στενά των περιοχών Κηφισιάς και Βότση. Στο ερώτημα τι να προσέχουν οι πολίτες, σε περίπτωση που βρεθούν σε κοντινή απόσταση ο κ. Βλάχος απάντησε:

 

«Δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για τον πολίτη εκτός και αν προκληθεί πανικός καθώς επίσης και στην περίπτωση που νιώσουν απειλή ενώ θηλάζουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και προσπάθεια να ταϊστούν, ακόμα και αν φαίνονται ήρεμα. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν σκύλο, καθώς στην περίπτωση αυτή τα αγριογούρουνα μπορούν να νιώσουν απειλή και να επιτεθούν. Και βέβαια, υπάρχει σημαντικό ζήτημα από την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, είτε στον περιφερειακό, είτε όπως είδαμε και χθες στον αστικό ιστό».

 

Όσο για το αν υπάρχουν εκτιμήσεις αναφορικά με τον πληθυσμό, ο καθηγητής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, σημείωσε πως «πριν από λίγο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε με όλους τους δημάρχους να κάνουμε μια εκτίμηση του πληθυσμού. Προς το παρόν δεν είναι πολλά. Μιλάμε για δύο αγέλες των 15 – 20 ζώων, που έχουν καταφύγιο στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Ωστόσο, όπως προανέφερα ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε, αν δεν υπάρξει βούληση επίλυσης του ζητήματος, σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε».