Latest News

Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

Το Ισραήλ «αναπνέει ελεύθερα» ξανά: Η χρήση μάσκας δεν είναι πια υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους


Οι Ισραηλινοί κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς προστατευτικές μάσκες, καθώς πλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους στους εξωτερικούς χώρους...

στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς.

 

Με σχεδόν το 81% των κατοίκων της χώρας άνω των 16 ετών (όσων δηλαδή μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech) να έχει ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, οι μολύνσεις και οι νοσηλείες στο Ισραήλ έχουν μειωθεί κατακόρυφα.

 

Ωστόσο η είσοδος ξένων στη χώρα παραμένει περιορισμένη και όσοι Ισραηλινοί δεν είναι εμβολιασμένοι και επιστρέφουν από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, εξαιτίας της ανησυχίας για τις παραλλαγές του ιού που πιθανόν να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντόπισε επτά κρούσματα μιας νέας ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ισραήλ, της οποίας η δραστικότητα αξιολογείται.

 

«Ηγούμαστε της διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την έξοδο από την πανδημία. Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό. Μπορεί να επιστρέψει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ήταν υποχρεωτική για έναν ολόκληρο χρόνο, για τις δραστηριότητες που δεν συνδέονταν την σωματική άσκηση. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική για τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και κάλεσε τους πολίτες να έχουν εύκαιρες μάσκες.

 

«Αναπνέοντας Ελεύθερα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Israel Hayom. «Νιώθω περίεργα χωρίς μάσκα για πρώτη φορά μετά τόσο καιρό. Αλλά είναι πολύ ωραία περίεργα», λέει ο 19χρονος Αμιτάι Χαλγκάρτεν ενώ απολαμβάνει τον ήλιο σε ένα πάρκο. «Αν χρειάζεται να την φοράω σε εσωτερικούς χώρους για να απαλλαγούμε από αυτό, θα κάνω ό,τι μπορώ.»

 

Με τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια και Λύκεια σχολεία ήδη να επαναλειτουργούν, όσοι μαθητές Γυμνασίων δεν παρακολουθούσαν τα μαθήματα ή τα παρακολουθούσαν σποραδικά, επέστρεψαν στο προ πανδημίας σχολικό τους πρόγραμμα. Οι καθηγητές και δάσκαλοι κλήθηκαν να συνεχίσουν να αερίζουν τις σχολικές αίθουσες και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μαθήματα και στα,, διαλείμματα. 

 

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το παιδικό θέατρο, εξακολουθούν να απαγορεύονται.  «Αυτός ο πληθυσμός παραμένει ανεμβολίαστος (τα παιδιά κάτω των 16) και θέλουμε να τον προστατεύσουμε» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραηλινού Στρατού η αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Σάρον Αλρόι-Πράις.

 

Το Ισραήλ υπολογίζει ανάμεσα στον πληθυσμό του των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων και τους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τους οποίους έχει εμβολιάσει. Οι 5,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχη και στην διοικούμενη από την ισλαμιστική Χαμάς, Λωρίδα της Γάζας, παραλαμβάνουν περιορισμένες προμήθειες των εμβολίων από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX και την Κίνα.