Latest News

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις ο Τσαβούσογλου - Τσακωμός με Δένδια μπροστά στις κάμερες (BINTEO)

 


Στον αέρα τίναξε τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ο... Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε το λόγο αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές αναφορικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Δένδιας για το Αιγαίο αλλά και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Δεν αποδεχόμαστε τέτοιες δηλώσεις»

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τέτοιες δηλώσεις» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση υπερασπιζόμενος το casus belli στο Αιγαίο αλλά και χαρακτηρίζοντας «ρωμιούς ορθοδόξους» την ελληνική κοινότητα.

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε να ενοχλείται για το γεγονός ότι ο κ. Δένδιας εξέφρασε δημόσια το σύνολο των πάγιων ελληνικών θέσεων, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν μπορεί να τίθεται ενώπιον του τύπου όσα συζητούν κατ’ ιδίαν οι δύο πλευρές.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Δένδια που έθεσε το ζήτημα του casus belli στο Αιγαίο, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας καθώς επίσης μίλησε και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για μουσουλμανική μειονότητα.

«Αποφασίστε αν θα συνεχίσουμε τον καβγά»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παίρνοντας το λόγο έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στο Νίκο Δένδια ανέφερε προκλητικά: «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτό τον καβγά ή αν θα βρούμε λύσεις να συνεχίσουμε το διάλογο και να κρατησουμε ανοιχτούς τους διαύλους».

Αποβατική απειλή

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας πήρε ξανά το λόγο και τόνισε ότι «η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσης του άλλου». «Στρατός στα νησιά υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Αν δεν υπάρχει αποβατική απειλή ας μας το πουν» τόνισε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στα θέματα των χωρικών υδάτων αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου στα οποία είχε αναφερθεί ο κ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτό το θέμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο η Τουρκία το θυμήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Τελικώς μετά από ένα συνεχές πινγκ πονγκ απαντήσεων και ανταπαντήσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών τελικώς τα πνεύματα ηρέμησαν και οι δύο υπουργοί αποχώρησαν για να συμμετάσχουν στο δείπνο.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι

Μάλιστα η αντιπαράθεση αυτή όπου ουσιαστικά πήραν τρεις φορές το λόγο οι δύο υπουργοί για να ανταπαντούν έκλεισε με το Νίκο Δένδια να λέει: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά» και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του τονίζοντας:

«Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».

Διαφορά απόψεων για το Αιγαίο

Τίποτα δεν προμήνυε την τροπή πήραν οι δηλώσεις μεταξύ των δύο υπουργών καθώς στις εισηγητικές τους τοποθετήσεις οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν πολλές φιλοφρονήσεις μιλώντας ο ένας στον άλλο με το μικρό του όνομα. Ωστόσο οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπόρεσαν να κρυφτούν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «υφίσταται διαφορά απόψεων για το Αιγαίο» ενώ τόνισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προτείνει σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μίλησε για οδικό χάρτη στη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας «μιλήσαμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη».

Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για «διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων».

Όταν πήρε το λόγο ο κ. Δένδιας για τις δικές του δηλώσεις τόνισε πως «υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Αυτό αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους».

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ελληνική υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας λέγοντας υπενθυμίζοντας ωστόσο την απειλή κυρώσεων της ΕΕ.

«Είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε θέματα όπως την απελευθέρωση της βίζας. Όμως απαράβατος είναι ο κανόνας του πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ» είπε και συμπλήρωσε: «Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αν υπάρξουν παράνομες ενέργειες σε βάρος μας. Τις απευχόμαστε».

«Η στάση αυτή αντίκειται στο χάρτη των ΗΕ και δεν συνάδει με έναν νατοϊκό σύμμαχο, ούτε το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς παραβιάζει κυριαρχικά δικαωματα της Ελλάδας και δεν συμφωνεί με το δίκαιο της θάλασσας».

Εργαλειοποίηση

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας μίλησε ανοιχτά για «απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο», ενώ έθεσε και το ζήτημα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Προετοιμασία …συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η τροπή των δηλώσεων με την on camera σύγκρουση στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών ουσιαστικά επισκίασε το θέμα της προετοιμασίας μιας συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν, θέμα το οποίο άνοιξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό να προετοιμαστεί και μια συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.