Latest News

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Έμεινε 44 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε, πήρε αποζημίωση 750.000$


 Ο Ρόνι Λονγκ έμεινε σε φυλακή στη Βόρεια Καρολίνα για 44 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Τώρα, ετοιμάζεται να δώσει μάχη κατά του νόμου σύμφωνα με τον οποίο δικαιούται αποζημίωση μόνο ...750.000 δολαρίων.

 

Ο 65χρονος σήμερα μαύρος άνδρας κατηγορήθηκε το 1976 ότι βίασε μια λευκή γυναίκα. Το σώμα των ενόρκων, που αποτελούνταν αποκλειστικά από λευκούς πολίτες, τον έκρινε ένοχο για βιασμό και διάρρηξη και τον καταδίκασε σε ισόβια.

 

Έπειτα από μάχη χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων επέμενε για την αθωότητά του, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι είχε καταδικαστεί εσφαλμένα.

 

Μάλιστα, ο δικαστής επεσήμανε πως μια σειρά αποκαλύψεων μετά την αρχική δίκη «έφεραν στο φως ένα ανησυχητικό μοτίβο εσκεμμένης απόκρυψης αποδείξεων ουσιαστικής σημασίας από την αστυνομία».

 

Η νομοθεσία της πολιτείας προβλέπει ότι ο Λονγκ πρέπει να αποζημιωθεί με 50.000 δολάρια για κάθε χρόνο άδικης φυλάκισής του. Όμως, το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος για το συνολικό ποσό αποζημίωσης είναι τα 750.000 δολάρια. Κάτι που σημαίνει στην περίπτωσή του ότι θα αποζημιωθεί μόνο για τα 15 χρόνια της φυλάκισής του.

 

Τώρα ο Λονγκ ετοιμάζεται να κινηθεί δικαστικά κατά αυτού του νόμου, δηλώνοντας ότι θέλει να πάρει αυτά που αξίζει από μια πολιτεία που πιστεύει ότι τον έστειλε εσκεμμένα στη φυλακή.

 

«Όλα όσα έγιναν για να μπω στη φυλακή ήταν σκόπιμα. Πώς η υπόθεσή μου είναι ίδια με κάποιον που απαλλάχθηκε με DNA; Πώς μπορούν να λένε ότι η ζωή μου αξίζει μόνο 750.000 δολάρια; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ποτέ ανώτατο όριο για τη ζωή ενός ανθρώπου», δήλωσε ο 65χρονος στο CNN.

 

Το ποσό είναι απολύτως ανεπαρκές προκειμένου να τον αποζημιώσει για το γεγονός ότι έχασε 44 χρόνια ελευθερίας, τόνισε ο δικηγόρος του, Τζέιμι Λάου.

 

«Ήταν στο κελί όταν πέθαναν και οι δύο του γονείς, όταν ο γιος του γιόρταζε τα γενέθλιά του και όταν αποφοιτούσε. Έχασε τα πάντα αυτά τα 44 χρόνια και σίγουρα αξίζει περισσότερα από αυτά που έλαβε», συμπλήρωσε.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λάου η περίπτωση του Λονγκ δεν είναι η μοναδική. «Τουλάχιστον δύο άνδρες απαλλάχθηκαν έπειτα από περισσότερα από 44 χρόνια στη φυλακή, κάτι που αναδεικνύει την ανεπάρκεια του νόμου για την αποζημίωση και το ανώτατο όριο», υπογράμμισε.

 

Όσο για τη ζωή μετά την αποφυλάκιση, ο Λονγκ αγόρασε ένα από τα αυτοκίνητα των ονείρων του- το πρώτο αυτοκίνητο που είχε, μια Cadillac- και με τη γυναίκα του σχεδιάζουν να αποκτήσουν νέο σπίτι.

 

«Τώρα ζω, είμαι ξανά ανάμεσα στους ζωντανούς. Είμαι μια ζωντανή απόδειξη της δεύτερης ευκαιρίας», δήλωσε ο 65χρονος.