Latest News

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη: Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί, δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα!

Διέψευσε τα δημοσιεύματα  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη από 14 αστυνομικούς αλλά και τις αναφορές για ...τεθωρακισμένα αυτοκίνητα,

 

«Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον παρουσιαστή, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο» είπε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την διατήρηση ενός πάσχοντος συστήματος φύλαξης δημοσίων προσώπων με αφορμή την υπόθεση Φουρθιώτη ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

 

Εξήγησε, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ότι τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο το Μάιο του 2020, τον Αύγουστο του 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω απ’ το σπίτι του «και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε το Νοέμβριο τη διάθεση 1 ενός ατόμου για ένα τρίμηνο, στις 13 Ιανουαρίου μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Έψιλον TV που εργάζεται διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας και επιτήρηση της οικίας του».

 

Διευκρίνισε ακόμα ότι αυτά τα πρόσθετα μέτρα άργησαν να διατεθούν και δόθηκαν τελικά στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση λόγω των κινητοποιήσεων για τον Κουφοντίνα, υπήρχαν επίθεση σε σπίτια βουλευτών, πολλές επιθέσεις σε ΜΜΕ.

 

Για την ανακοίνωση διάψευσης που εξέδωσε η αστυνομία στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν διαψεύσθηκε η φύλαξη, αλλά τα περί επτά περιπολικών και τεθωρακισμένων, που γράφτηκε ότι διατίθενται για τη φύλαξη του.

 

Πότε η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν εντελώς παράλογο, σημείωσε ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσε ο ίδιος να συνεδριάσει εκτάκτως επιτροπή πριν το καθορισμένο τρίμηνο, προκειμένου να επανεξετάσει την αναγκαιότητα φύλαξης για το συγκεκριμένο άτομο.

 

Αναφερόμενος στην υπόθεση του παρουσιαστή, εξήγησε ότι η αστυνομία οφείλει να αξιολογεί κινδύνους και όχι προσωπικότητες. «Αλίμονο αν οι υποκειμενικές κρίσεις για την προσωπικότητα του κάθε αιτούντος παρεισφρέουν στην αξιολόγηση του κινδύνου. Έχουμε κράτος δικαίου, δεν στιγματίζουμε δε λιντσάρουμε είναι βαθιά αντιδημοκρατικό!» υποστήριξε.

 

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σχετικά με την υπηρεσία φύλαξης, το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού
δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Στην κατανομή των επωφελούμενων είναι 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και κάποιοι ιδιώτες και 10% διπλωμάτες και ειδικά σε δημοσιογράφους και εκδότες διατίθεται λιγότερο από το 2% διευκρίνισε.


Εξηγώντας τις αλλαγές που ετοιμάζονται, επισήμανε ότι θα ακολουθηθούν πρακτικές άλλων χωρών. «Χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης που που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Γιατί προστρέχουν στην αστυνομία και δεν προστρέχουν σε εταιρείες φύλαξης;» ρώτησε τονίζοντας ότι το απαιτούνται θεσμικές τομές.