Latest News

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Έρχεται σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου σε όλη τη χώρα

 


Tα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι... επεξεργάζονται νέα μέτρα, μετά τη νέα έκρηξη κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, αν και αρκετές περιοχές μεταξύ τους και η Αττική βρίσκονται για πάνω από 2,5 εβδομάδες σε σκληρό lockdown.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η πολύ σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

 Οι ειδικοί επιστήμονες επισπεύδουν τη συνεδρίαση της «μεγάλης» επιτροπής καθώς το ιικό φορτίο και τα νέα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ιδιαίτερα στην Αττική. Όπως, αποφασίστηκε, θα συγκληθεί την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, αντί για την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας που κινείται πια ανεξέλεγκτα, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, με δεδομένη, πλέον, την ευρύτατη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέες μολύνσεις εκ των οποίων τα 1.159 στην Αττική. 318 εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 202 στον Πειραιά, 185 στον Δυτικό Τομέα και 155 στον Βόρειο Τομέα. 304 νέες μολύνσεις κατέγραψε η Θεσσαλονίκη, 112 η Αχαΐα και 90 η Λάρισα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). 

Ορισμένοι ειδικοί είναι θορυβημένοι και μιλούν για την περίπτωση ενός 15νθημερου lockdown τύπου Μαρτίου 2020, με πλήρη και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο αρκετοί διαφωνούν και προτείνουν τα μέτρα που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί, εμπλουτισμένα με νέες «έξυπνες» λύσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για την καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, τη μη τήρηση των μέτρων, τον πλημμελή έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανισμούς, καθώς και για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο στην Αττική. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τους εργασιακούς χώρους, καθώς όπως δείχνουν οι συρροες κρουσμάτων σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και άλλους χώρους, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

Στο τραπέζι ακόμα βρίσκεται η επαναφορά του μέτρου της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ για όλες τις ημέρες, καθώς εκτιμάται πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό.

Συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα

«Καθώς τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται και κάθε ημέρα ανοίγουμε και καινούργια επιπλέον κρεβάτια, θα πρέπει να κάνουμε όλοι μία τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά την διασπορά του κορωνοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η κατάσταση στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα συζητήθηκε και σε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης:

  • Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
  • Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
  • Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Η λειτουργία του 13032 για τα εμπορικά καταστήματα
  • «Σισμανόγλειο»  και το «Τζάνειο» θα γίνουν νοσοκομεία για Covid
  • Το νοσοκομείο Nίμιτς θα είναι για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. 

Όπως αποφασίστηκε, την Τετάρτη το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ασφυκτιά λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών και της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πληρότητα στις ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική αγγίζει το 100%, το σύστημα πιέζεται και στην Πάτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και εκεί αύξηση εισαγωγών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο "κόκκινο" και σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.