Latest News

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Στέλιος Μάινας: «Εκτός από ταλέντο ο ηθοποιός θέλει και ψυχική υγεία»

 


Θέση για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο του θεάτρου μίλησε ο Στέλιος Μάινας...

«Κάνουμε μια δουλειά που είναι λειτούργημα, δημόσιου χαρακτήρα, που μοιάζει με τη δουλειά των πολιτικών. Ο κόσμος δεν ταυτίζεται μόνο με τους ρόλους μας αλλά και με εμάς προσωπικά. Θέλουμε, δεν θέλουμε, γινόμαστε δείγματα και υποδείγματα για τους νέους και όχι μόνο. Οπότε δημιουργείται κάποιο ζήτημα διακυβεύεται η αξιοπιστία μας ως προσώπων. Και αυτό μας βάζει στην ευθύνη στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη δουλειά μας», ανέφερε ο γνωστός ηθοποιός. 

«Γιατί η βία δεν είναι πάντα εμφανής. Είναι και υπόγεια, καθημερινή, πανταχού παρούσα, όπως και η απειλή της βίας – γιατί και η ανεργία και η απειλή της ανεργίας βία είναι, καθαρή κατάχρηση εξουσίας. Και αυτό δεν είναι απλώς αναξιοκατάκριτο, αλλά αξιόποινη πράξη. Στη δουλειά της τέχνης, πράγματι, τα όρια είναι πολύ λεπτά, επειδή έχει να κάνει με τον ψυχισμό των ανθρώπων και πώς θα φτάσουμε στα όριά μας ώστε να είμαστε ειλικρινείς για το κοινό. Πώς θα φτάσουμε στα όρια αν δεν τα διερευνήσουμε;», ανέφερε και συνέχισε: «Εκτός από ταλέντο ο ηθοποιός θέλει και κάτι που δεν είναι αυταπόδεικτο και λέγεται ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι στο εξωτερικό κάνουν ψυχανάλυση. Είναι τόσες οι πιέσεις, που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσουμε το όριο χωρίς να το αντιληφθούμε. Και τότε πρέπει κατ’ αρχάς να χρησιμοποιήσουμε τον όρο «συγγνώμη»: τη συγγνώμη της μη επανάληψης, της μοναδικότητας. Και να έχουμε αυτοέλεγχο». 

«Στο όνομα της τέχνης δεν δικαιολογούνται όλα, κάθε άλλο. Είναι δραματικό να καταπιέζεις στη δουλειά σου τους πιο αδύναμους, γιατί έχεις την ευθύνη. Στο θέατρο, όπως και σε κάθε έκφανση της ζωής, υπάρχει κατάχρηση εξουσίας. Γι’ αυτό και συμβουλεύω τους ανθρώπους να αντιδρούν αμέσως, επί τόπου. Την προσωπική τους ελευθερία πρέπει να τη βάζουν πάνω απ’ όλα», ανέφερε σύμφωνα με το «Βήμα».