Latest News

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο :Αντίστροφη μέτρηση για νέα δίωξη σε βάρος γνωστού ηθοποιού

 


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα, καθώς ...σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης και για δεύτερη υπόθεση.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη δικογραφία αφορά σε ηθοποιό ο οποίος φέρεται να ανήκει στο περιβάλλον του Δημήτρη Λιγνάδη και για αυτή διενεργείται μέχρι στιγμής προανάκριση με εισαγγελική εντολή.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η δικογραφία αυτή αναμένεται να επιστρέψει άμεσα, ενδεχομένως και αύριο, στην εισαγγελία καθώς η προανάκριση βαίνει προς ολοκλήρωση. Στη συνέχεια, η εισαγγελία σταθμίζοντας το αποδεικτικό υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της.
 
Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η δικαιοσύνη και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να προλάβει προθεσμίες καθώς το αδίκημα του βιασμού για το οποίο καταγγέλλεται ο ηθοποιός φέρεται να βρίσκεται στο όριο της παραγραφής.

Η μήνυση Άνθη

Να σημειωθεί ότι την μήνυση σε βάρος του συγκεκριμένου ηθοποιού έχει καταθέσει ο 38χρονος Δημήτρης Άνθης, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη. Στον ηθοποιό αυτόν άλλωστε έχει αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συνέντευξής που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα «2020mag.gr» όπου και είχε αποκαλύψει τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση.
 
Όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Σ., ο ηθοποιός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη.
 
Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Άνθης, ο άνθρωπος αυτός που βρίσκονταν μαζί με τον Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη τον κακοποίησε σεξουαλικά και γλύτωσε από εκείνον μόνον όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και ο ίδιος βρήκε μια ευκαιρία να ξεφύγει.
 

Κατάθεση τραγουδιστή κατά Λιγνάδη

Και ενώ αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι εισαγγελικές αρχές για τη δράση του, περιλαμβάνεται και κατάθεση τραγουδιστή - ηθοποιού, ο οποίος δεν υπήρξε θύμα του σκηνοθέτη, αλλά τον γνώριζε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το προφίλ του Δημήτρη Λιγνάδη σε γενικότερο πλαίσιο. Πάντως σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του σκηνοθέτη, εφόσον υπάρξουν και άλλες μηνύσεις στο μέλλον από τυχόν άλλα θύματα του κατηγορούμενου, αυτές θα διαβιβάζονται στην 19η τακτική ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται τη σχετική δικογραφία.

Έρευνα για ανήλικους πρόσφυγες

Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που φέρονται να μετείχαν σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου με τον Δημήτρη Λιγνάδη , στο Εθνικό Θέατρο. Η Εισαγγελία παρενέβη καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.
 
Πάντως, το Εθνικό Θέατρο, με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».
 

Κατάθεση Πασχάλη Τσαρούχα

Παράλληλα, το σύνολο των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) αναμένεται να παραδώσει ο Πασχάλης Τσαρούχας στις εισαγγελικές αρχές, ως πλέον αρμόδιος υπό την ιδιότητά του ως πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ.
 
Ο κ. Τσαρούχας, ο οποίος έχει δηλώσεις πως οι καταγγελίες αυτές είναι περίπου 1.000, έχει κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελία την ερχόμενη Τετάρτη. Οι φάκελοι με τις καταγγελίες αυτές θα «ξεσκονιστούν» από την εισαγγελία προκειμένου να κριθεί για ποιες δεν υφίστανται ζητήματα παραγραφής, αξιοπιστίας, κλπ.
 
Τη Δευτέρα στην εισαγγελία προσήλθε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε αναρμόδιος να διαβιβάσει τους φακέλους των καταγγελιών στις εισαγγελικές αρχές και για αυτό φέρεται να παρέπεμψε τους εισαγγελείς στον κ. Τσαρούχα.

Υπόθεση Λιγνάδη: Ανέλαβε δικηγόρος του ο Αλέξης Κούγιας - 

"Αν δεν πειστώ ότι είναι αθώος, θα αφήσω την υπόθεση"


Την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, που κατηγορείται για βιασμούς κατά συρροή, ανέλαβε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο κ. Κούγιας θα πλαισιώσει τον συνήγορο του σκηνοθέτη, Νίκο Γεωργουλέα, στη δικηγορική ομάδα που θα τον υπερασπιστεί.
Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και επιβεβαίωσε την είδηση. "Εκτιμώ βαθιά τον συνήγορο κ. Γεωργουλέα και θα συμμετέχω στη δικηγορική ομάδα. Στην πολυετή σταδιοδρομία μου ξέρετε ότι δεν έχω υπερασπιστεί ποτέ τοκογλύφους και παιδόφιλους. Θα διαβάσω τη δικογραφία και θα κινηθώ ανάλογα.

Εκδήλωσα την πρόθεση να υπερασπιστώ τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη της Ελλάδος", είπε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος.

Κούγιας: "Δηλώνει αθώος - Είδα έναν δυστυχισμένο άνθρωπο"

Λίγο αργότερα βρέθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. "Το πρώτο που ζήτησα είναι να δω τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον κορυφαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό της Ελλάδος. Ήμουν μαθητής του πατέρα του, κορυφαίος φιλόλογος, όπως και ο αδερφός του. Ήθελα να τον γνωρίσω.

Είδα έναν ταπεινό, έναν συγκλονισμένο άνθρωπο. Δεν μίλησε καθόλου για τον εαυτό του. Πιο πολύ τον καταρράκωσαν αυτά που είπε η Λίνα Μενδώνη για τον ίδιο, και όχι αυτά που τον κατηγορούν. Μου είπε "είμαι ηθοποιός τόσα χρόνια, ζητάω αυτή η λαίλαπα να μην επηρεάσει δικαστή και εισαγγελέα. Αν δεν με πιστεύετε, μη με αναλάβετε".

"Το τεκμήριο αθωότητος καταρρακώθη. Οτιδήποτε υπήρχε για αυτόν τον άνθρωπο γκρεμίστηκε σε λίγα λεπτά. Ο άνθρωπος αυτός, ακόμη και αν δικαιωθεί, κατεστράφη", σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

"Αρνείται τα πάντα, δηλώνει αθώος και είπε πως γνωρίζει τους μηνυτές του. Μιλά για σκοπιμότητες τόσο από την πλευρά τους όσο και από αυτή της μάρτυρος που κατέθεσε. Τη χαρακτηρίζει αναξιόπιστη αλλά δεν μπορώ να σας πω γιατί.

Του ζήτησα να μου σκιαγραφήσει τις προσωπικότητές τους. Αν δεν πειστώ για την αθωότητά του, δεν θα τον αναλάβω. Ακόμα είναι όλα ανοιχτά. Είμαι κι εγώ πατέρας και έχω δύο παιδιά", είπε ο Αλέξης Κούγιας.