Latest News

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μητέρα εναντίον γιου στο ακριβότερο διαζύγιο της Βρετανίας: Το πολυτελές γιοτ, οι πανάκριβοι πίνακες και οι κατηγορίες για απιστία

 

Κακεντρέχεια και εξωφρενικά δικαστικά έξοδα πίσω από την ιστορία του 27χρονου Temur Akhmedov και του διαζυγίου των γονιών του, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Farkhad Akhmedov και της Tatiana Akhmedova- την θλιβερή ιστορία μιας μητέρας που... καταθέτει ενάντια στο γιο της και αντίστροφα, ενώ ταυτόχρονα τον μηνύει για σχεδόν 100 εκατ. δολάρια σε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία.   

Στα τέλη του 2016, η βρετανική δικαιοσύνη είχε επιδικάσει στην Tatiana Akhmedova το 41% της περιουσίας του πρώην συζύγου της, που ισοδυναμούσε με 615 εκατ. δολάρια.  

  Έκτοτε η ίδια έχει επιδοθεί σε μια ατέρμονη προσπάθεια να πάρει πίσω ένα μέρος του ύψους 615 εκατ. δολαρίων διακανονισμού για το διαζύγιο, που πιστεύεται ότι είναι το ακριβότερο στην ιστορία της Βρετανίας.

 Ωστόσο ο πρώην σύζυγός της αρνείται να της δώσει το παραμικρό και έχει κρατήσει τα χρήματα του, παραμένοντας ο ίδιος μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τα δικαστήρια.  

  Οπότε η Tatiana Akhmedova με τους δικηγόρους της δοκίμασαν νέα προσέγγιση. Ο Temur, ο μεγαλύτερος από τους δυο γιους του ζευγαριού, είναι κάτοικος Βρετανίας, οπότε η περιουσία του κινδυνεύει με κατασχέσεις. Και για κάποιον που δεν είναι ακόμη καν 30 ετών, διαθέτει πολλά προς κατάσχεση αφού «ο πατέρας του τον έλουσε με αδιανόητα χρηματικά ποσά», σύμφωνα με τους δικηγόρους του.  

  Ο Temur Akhmedov φτάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, στις 9 Δεκεμβρίου 2020. EPA/ANDY RAIN   Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης ένα διαμέρισμα με τρεις κρεβατοκάμαρες δίπλα στο Hyde Park, αξίας 40 εκατ. δολαρίων, που του αγόρασε ενώ φοιτούσε ακόμη στο κολέγιο, ενώ έχει επίσης στην κατοχή του μια Rolls-Royce S.U.V. αξίας 460.000 δολαρίων, αρκετές Mercedes-Benz κ.α.  

 Η Tatiana Akhmedova δεν κατέθεσε, όμως, μήνυση μόνο για την πηγή της περιουσίας του. Η θεωρία πίσω από την αγωγή είναι πως ο γιος της έπαιξε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τον πατέρα του να μεταφέρει εκατομμύρια σε καταπιστεύματα και φορολογικούς παραδείσους σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο και μόνο για να εμποδίσει τις προσπάθειες της μητέρας του να πάρει τα χρήματά της.    

Για τον Temur, η ιδέα αυτή είναι τουλάχιστον γελοία. «Ναι, είπα στον πατέρα μου τι να κάνει, ήμουν ο εγκέφαλος», είπε σε συνέντευξη στις αρχές Δεκεμβρίου, πριν την κατάθεσή του για την υπόθεση. «Όχι, δεν είναι αλήθεια», πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι σχετικό. Δεν είναι πως όλα πως όλα πάνε σε μένα και μπορώ να τα ξοδέψω σε καραμέλες. Πρέπει να φροντίσω την κόρη μου και την μητέρα της. Πρέπει να φροντίσω το διαμέρισμά μου και το σπίτι στη Γαλλία, που έχω μαζί με τον αδερφό μου».    

Η διαμάχη για το γιοτ   Εδώ και δεκαετίες, το Λονδίνο είναι γνωστό ως «Μόσχα στον Τάμεση», επειδή είναι το μέρος όπου πλούσιοι Ρώσοι μπορούν να «παρκάρουν» τις οικογένειές τους και μερικά από τα χρήματά τους, τα οποία απέκτησαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι γιοι και οι κόρες τέτοιων δισεκατομμυριούχων έχουν πλέον μεγαλώσει, με τον Temur να ανήκει σε μια γενιά διάσημη πλέον για τα πανάκριβά αυτοκίνητα που οδηγεί και τον πολυτελή τρόπο ζωής.   

 Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η μαζική εισροή των ρωσικής πρωτεύουσας είχε και τα μειονεκτήματά της, καθώς σταδιακά αναπτύχθηκε μια μίνι βιομηχανία λογιστών, δικηγόρων και συμβούλων, που βοηθούσαν αυτούς τους «μετανάστες» να φοροδιαφεύγουν και να κάνουν τεράστιες αγορές, μεταξύ άλλων μέχρι και ποδοσφαιρικές ομάδες.    

Το διαζύγιο Akhmedov είναι μια τέτοια περίπτωση. Υπήκοος του Αζερμπαϊτζάν, ο Farkhad Akhmedov έφτιαξε μια περιουσία ύψους 4,1 δισεκ. δολαρίων μέσω της Northgas, εταιρίας ενέργειας, απολαμβάνοντας ποικιλοτρόπως τα πλούτη του.   

 Το πολυτελές γιοτ Luna μήκους 115 μέτρων, διαθέτει πισίνα και χώρους προσγείωσης για ελικόπτερα.   Εκτός από επαύλεις, ιδιωτικό τζετ, ελικόπτερα και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης από καλλιτέχνες όπως οι Rothko και Warhol, αγόρασε επίσης ένα γιοτ 500 εκατ. δολαρίων, από τον Ρώσο Roman Abramovich, το οποίο έχει μήκος 115 μέτρα, εννέα καταστρώματα, χώρο για 18 καλεσμένους, πλήρωμα 50 ατόμων ενώ διαθέτει επίσης σύστημα εντοπισμού πυραύλων και πόρτες ανθεκτικές στις βόμβες.    

Ισχυρισμοί περί απιστίας εκ μέρους και των δυο συζύγων οδήγησαν στο διαζύγιο, αλλά ο Farkhad Akhmedov αρνήθηκε μέχρι και να στείλει δικηγόρο στη δίκη του 2016, υποστηρίζοντας πως το διαζύγιο είχε ήδη εκδοθεί από το 2000 στη Ρωσία.   

 Ο δικαστής Charles Haddon-Cave, που προέδρευε στη δίκη, δεν εξεπλάγη, χαρακτηρίζοντας «πλαστογραφημένα» τα έγγραφα σχετικά με το διαζύγιο τη Μόσχα. Όταν η Tatiana Akhmedova δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από τον διακανονισμό, διέταξε τον πρώην σύζυγό της να δώσεις το γιοτ, αλλά εκείνος αρνήθηκε.    

Το γιοτ με όνομα Luna παρέμεινε για δυο χρόνια σε λιμάνι του Ντουμπάι, ουσιαστικά κατασχεμένο ενώ οι δυο πρώην σύζυγοι επιδίδονταν σε νέα δικαστική διαμάχη στη χώρα. Μετά ένα δικαστήριο, επικαλούμενο το νόμο της Σαρία, αποφάνθηκε πως ο ισχυρισμός της Tatiana Akhmedova δεν είχε ισχύ στο Ντουμπάι. Ο Farkhad Akhmedov με την δεύτερη σύζυγό του, τα παιδιά του και άλλους συγγενείς πέρασαν χρόνο στο γιοτ φέτος τον χειμώνα.  

  Η Tatiana Akhmedova κατέθεσε μήνυση εναντίον του γιου της, Temur, υποστηρίζοντας πως συμμάχησε με τον πατέρα του για να μην πάρει την αποζημίωση από το διαζύγιο. 

  «Είναι ωραίο να κοιτάζεις τους πίνακες»  

 Η απόφαση έδωσε νέα διάσταση στην υπόθεση εναντίον του Temur, που στο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως «υποστράτηγος» του πατέρα του, με τον ίδιο να λέει πως είναι περισσότερο γραμματέας παρά «υπαρχηγός». Όταν ζούσε και ταξίδευε με τον πατέρα του, έγραφε υπαγορευμένα μηνύματα, τα οποία έστελνε στην ομάδα συμβούλων, τραπεζιτών και δικηγόρων του Farkhad Akhmedov. Αυτά ήταν συνήθως αυστηρές οδηγίες πώς να μην πληρώσουν την πρώην σύζυγό του. 

   «Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της Tatiana, ο πατέρας μου δεν θα μετακινούσε πουθενά την περιουσία του. Θέλει να μετακομίσει εκτός Ελβετίας, να της κόψει τα μπαλάκια [sic], να πάρει διαζύγιο και είναι ελεύθερος», ανέφερε ένα από τα μηνύματα του Temur, που διαβάστηκαν στο δικαστήριο.  

  Ο Temur επέμεινε πως πολλά από τα μηνύματα δεν είχαν καμία σχέση με την προστασία της περιουσίας του πατέρα του, μεταξύ άλλων κι ένα μήνυμα σχετικά με το σχέδιο μεταφοράς στο γιοτ έργων τέχνης αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων από τη συλλογή του Farkhad Akhmedov στο Λιχτενστάιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της μεταφοράς των έργων ήταν να τα βλέπει ο πατέρας του.   

 «Οπότε ήθελε πίνακες αξίας 100 εκατ. δολαρίων να μεταφερθούν στο Luna απλώς για να τους κοιτάζει; Είναι όντως αυτή η απάντησή σας», τον ρώτησε δικηγόρος της μητέρας του. «Δεν θέλω να ακουστώ κάπως αλλά σε ένα σκάφος 500 εκατ. δολαρίων, οι πίνακες των 100 εκατ. δολαρίων δεν είναι κάτι τρελό. Είναι ωραίο να τους κοιτάζεις», απάντησε ο Temur.      

Στην δική της κατάθεση, η Tatiana Akhmedova εμφανίστηκε περισσότερο θλιμμένη παρά εχθρική. Είχε βοηθήσει τον γιο της να διακοσμήσει το πολυτελές διαμέρισμα που του είχε δώσει ο πατέρας του, αλλά κάποια στιγμή άρχισε να πιστεύει πως ο Temur ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εναντίον της μετά το διαζύγιο.    

  «Ήταν προφανές πως ο Temur έπαιξε ενεργό ρόλο, παίρνοντας το μέρος του πρώην συζύγου μου στο διαζύγιο ενώ προσπάθησε να κρύψει περιουσιακά στοιχεία», είπε η ίδια.  

  Από την πλευρά του, ο Temur, καταθέτοντας μέσω βιντεοκλήσης στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς βρισκόταν στη Μόσχα, είπε πως τον είχαν προειδοποιήσει ότι η μητέρα του ίσως ζητήσει περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσουν το διαβατήριο. 

«Αγχώθηκα, φοβήθηκα», είπε στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως δέχεται παρενόχληση από ομάδες παρακολούθησης και πως πίνει πολύ, ενώ χαρακτήρισε την μητέρα του «καιροσκόπο και άπληστη».  

  Όπως είπε, η ίδια κατέθεσε διαζύγιο αμέσως μετά την πώληση της Northgas ενώ αρνήθηκε τον διακανονισμό ύψους 100 εκατ. δολαρίων που της πρόσφερε ο πατέρας του, τον οποίο ο Temur θεωρεί ιδιαιτέρως γενναιόδωρο δεδομένου του ιστορικού απιστίας της μητέρας του.

    «Αν ζούσε στους δρόμους, εντάξει, θα έκανα κάτι για τη μητέρα μου. Θα πουλούσα ό,τι έχω και θα της το έδινα. Όταν όμως ξεκίνησε αυτή η διαμάχη, της προσφέρθηκαν καλά λεφτά, γνωρίζοντας ότι είχε απατήσει τον μπαμπά μου, πολλές φορές, στο σπίτι μας, στο κρεβάτι όπου εκείνος κοιμόταν μαζί της», είπε.    

Ο 64χρονος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής, Farkhad Akhmedov έκανε περιουσία κυρίως στον ενεργειακό τομέα, ενώ καταλαμβάνει την 68η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων στη Ρωσία.  

 Σε συνέντευξη στο ρωσικό RBK το 2017, είχε πει ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει «μεγαλύτερη αξία από το χαρτί τουαλέτας», διαβεβαιώνοντας πως δεν διαθέτει κανένα περιουσιακό στοιχείο στη Βρετανία, ενώ είχε κατηγορήσει επίσης τη βρετανική δικαιοσύνη ότι τάσσεται «πάντα στο πλευρό των γυναικών, ιδίως εκείνων με πλούσιους άντρες, προκειμένου οι πρώην σύζυγοί τους να ξοδεύουν τα χρήματα που παίρνουν στην Αγγλία». 

  Η απόφαση σχετικά με την υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου, με την Tatiana Akhmedova να δηλώνει αισιόδοξη πως θα κερδίσει την δικαστική μάχη.   New York Times