Latest News

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Καταπλακώθηκε χωριό από κατολίσθηση στη Νορβηγία – Δεκάδες αγνοούμενοι (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

 

Μια μεγάλη κατολίσθηση «εξαφάνισε» ένα μέρος του χωριού Ασκ στη Νορβηγία...

τα ξημερώματα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένα άτομα, ενώ δεκάδες αγνοούνται.

Η αστυνομία έλαβε τις πρώτες πληροφορίες για την στις 4 το πρωί, με 40 διασώστες να έχουν ήδη σπεύσει στο σημείο για να βοηθήσουν να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

Στο σημείο, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Πρωτεύουσας της χώρας Όσλο, καταστράφηκαν αρκετά σπίτια και πολλές κατοικίες χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Στα μέσα ενημέρωσης της Νορβηγίας έχουν κυκλοφορήσει ήδη και οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή. Βράχοι και χώματα έπεσαν πάνω στα πρώτα σπίτια του χωριού.

Εκατοντάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο. Ο δήμαρχος Anders Østensen τόνισε ότι «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι ασφαλείς και λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Κάποιοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα, ενώ άλλοι ενημερώθηκαν από τις Αρχές που βρίσκονται στο σημείο».

Ο Κέτιλ Ρίνγκσεθ, επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, δεν είναι σε θέση ακόμη να υπολογίσει πόσα άτομα έχουν τραυματιστεί. «Δεν έχουν καταφέρει να ψάξουμε όλα τα σπίτια που έχουν πληγεί από την κατολίσθηση, επομένως είναι αβέβαιο εάν υπάρχουν τραυματίες που δεν έχουν βρεθεί» είπε. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο διάσωσης και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο».

Η κατολίσθηση δημιούργησε μια βαθιά χαράδρα, κόβοντας έκοψε έναν δρόμο μέσα στο χωριό. Οι γεωλόγοι από την Νορβηγική Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Ενέργειας αξιολογούν μέχρι στιγμής το σημείο για να προσδιορίσουν εάν είναι ασφαλές να εισέλθουν τα πληρώματα διάσωσης.