Latest News

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Στη φυλακή για 7 χρόνια 21χρονος που σκότωσε τον συγκάτοικό του – Το χρονικό του καυγά τους

 


Ποινή φυλάκισης 7 ετών επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε 21χρονο από το Νεπάλ, ο οποίος παραδέχθηκε την δολοφονία του 22χρονου... ομοεθνή του Amgain Bibek στις 5 Μαΐου 2020, στο χωριό Ευρύχου.

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο σημειώνει ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η αφαίρεση ή προσπάθεια αφαίρεσής της μέγιστο έγκλημα.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου το θύμα ηλικίας 22 ετών κατά το χρόνο του θανάτου του διέμενε νόμιμα στην Κύπρο με άδεια παραμονής ως φοιτητής. Συγκατοικούσε με άλλους εννέα ομοεθνείς του, επίσης φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο θύτης, σε οικία στην Ευρύχου.

Το βράδυ της 5ης Μαΐου 2020 το θύμα βρισκόταν μαζί με τον κατηγορούμενο και άλλους συγκάτοικούς τους σε δωμάτιο της οικίας όπου έτρωγαν και κατανάλωναν αλκοόλ. Σε κάποια στιγμή ξεκίνησε έντονη συζήτηση για τη συμμετοχή εκάστου στα έξοδα διατροφής. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε λογομαχία, με αποτέλεσμα το θύμα και ο κατηγορούμενος να επιτεθούν ο ένας στον άλλο, τόσο λεκτικά όσο και σωματικά, ενώ οι υπόλοιποι ομοεθνείς τους προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν.

Ο κατηγορούμενος εξήλθε του δωματίου και αφού μπήκε στην κουζίνα της οικίας άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο. Θύμα και θύτης συναντήθηκαν στην αυλή της οικίας όπου συνεχίστηκε ο καβγάς. Αφού αντάλλαξαν βρισιές, θύτης και θύμα πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο στο έδαφος. Τότε ο κατηγορούμενος, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι, έπληξε και τραυμάτισε το θύμα σε διαφορετικά σημεία του σώματος του με έντεκα μαχαιριές.

Ασθενοφόρο που κλήθηκε στο σημείο παρέλαβε το θύμα και το μετέφερε στο Αγροτικό Κέντρο Υγείας Ευρύχου, όπου ο επί καθηκόντι ιατρός διαπίστωσε απλά το θάνατό του, ενώ αργότερα την ίδια μέρα ο κατηγορούμενος μετέβη αυτοβούλως στον αστυνομικό σταθμό Ευρύχου, όπου ομολόγησε τη διάπραξη του αδικήματος. Κατόπιν δικαστικού εντάλματος, συνελήφθη και έκτοτε τελεί υπό κράτηση.

Ο θάνατος του 22χρονου οφειλόταν σε αιμορραγικό σοκ συνεπεία εσωτερικής αιμορραγίας από ρήξεις ζωτικών οργάνων που προκλήθηκαν από νύσσον και τέμνον όργανο.

Στην απόφασή του το δικαστήριο σημειώνει πως η ανθρωποκτονία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα με προβλεπόμενη ποινή αυτήν της ισόβιας φυλάκισης.

Το Κακουργιοδικείο προσμέτρησε στην απόφασή του το νεαρό της ηλικίας του κατηγορούμενου, το λευκό ποινικό του μητρώο, τη μεταμέλεια που επέδειξε, καθώς επίσης και την άμεση παραδοχή του στις αστυνομικές αρχές και τελικώς στο δικαστήριο.

Λήφθηκε επίσης υπόψη ότι σε κάποιο βαθμό οι ενέργειες του θύτη επηρεάστηκαν από την πρόκληση που δέχθηκε από το θύμα και από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, στοιχεία ελαφρυντικά ως προς το θέμα της ποινής. Δεν παραβλέφθηκε ωστόσο το γεγονός ότι για ασήμαντη αφορμή ο θύτης επέφερε στο θύμα έντεκα μαχαιριές.

Τελικώς το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή επτά χρόνων φυλάκισης. Στην ποινή συνυπολογίζεται ο χρόνος κράτησης του καταδικασθέντα.