Latest News

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

«Ορούτς Ρέις, 83 εκατ. Τούρκοι μαζί σου»!

NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, για περίπου ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη οδηγια που είχε εκδοθεί προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο - το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.   

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το ORUC REIS έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

  Oι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.  

«Ορούτς Ρέις, 83 εκατ. Τούρκοι μαζί σου»    

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε πως το τουρκικό ερευνητικό απέπλευσε από την Αττάλεια και, μάλιστα πως «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».   Στην ανάρτησή του δε, κατέληξε «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (Τούρκοι) βρίσκονται μαζί σου».     Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα μας αλλά ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας την παραβιάζει.   Αναφερόμενος στο Όρουτς Ρέις που αποστέλλεται για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημείωσε πως «με εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».   Έκτακτο ΚΥΣΕΑ   Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.   Η συνεδρίαση αποφασίστηκε νωρίς το πρωί μετά την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου μέχρι τις 23 Αυγούστου.