Latest News

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βραβεύτηκε με 1 εκατ. ευρώ και τα δωρίζει σε κλιματικές οργανώσεις

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τιμήθηκε με ένα πορτογαλικό βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεσμεύτηκε να δωρίσει το έπαθλο του 1 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις που...
μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. 

 «Αυτά είναι περισσότερα χρήματα από όσα θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, αλλά όλα πρόκειται να δωριστούν, μέσω του ιδρύματός μου, σε διάφορους οργανισμούς και πρότζεκτ προς βοήθεια ανθρώπων στην πρώτη γραμμή, που επηρεάζονται από την κλιματική και οικολογική κρίση», ανέφερε σε βίντεο που δημοσίευσε.    

Η 17χρονη από την Σουηδία τιμήθηκε με το βραβείο Gulbenkian για τον τρόπο «που έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τις νεότερες γενιές σχετικά με την κλιματική αλλαγή» καθώς επίσης «την μάχη της για να αλλάξει ένα status quo που επιμένει», σχολίασε ο Χόρχε Σαμπάιο, επικεφαλής της επιτροπής του βραβείου.  

 Τα πρώτα 100.000 ευρώ του βραβείου θα διατεθούν στην καμπάνια «SOS Amazonia» της Fridays For Future Brazil για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στον Αμαζόνιο.    Επιπλέον 100.000 ευρώ θα πάνε στο ίδρυμα Stop Ecocide Foundation «προς στήριξη του έργου τους να καταστήσουν την οικοκτονία [σ.σ. οικολογική καταστροφή] διεθνές έγκλημα», ανέφερε η Γκρέτα μέσω Twitter.    

Το ποσό του ενός εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο που έχει κερδίσει ποτέ η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είχε τιμηθεί επίσης με το ανώτατο βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά και το Swedish Right Livelihood Award, που συχνά παρουσιάζεται ως ένα εναλλακτικό Νόμπελ. Guardian