Latest News

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Πορνεία: Το αρχαιότερο επάγγελμα στην εποχή του κορωνοϊού

Όχι φιλιά. Πείτε στους πελάτες να πλένουν τα χέρια τους πριν σας αγγίξουν. Φορέστε μάσκα. Αποφύγετε τις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές.
Φορέστε ένα κοστούμι νοσοκόμας και βγάλτε ένα θερμόμετρο - αν η θερμοκρασία του είναι φυσιολογική, κάντε το μέρος του παιχνιδιού. Εάν έχει πυρετό, τερματίστε τη συνεδρία.
Αυτές είναι πραγματικές συμβουλές που μοιράζονται ομάδες υπεράσπισης και υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο στην εποχή του κορωνοϊού, ελπίζοντας να προστατεύσουν τους εργαζομένους στο σεξ.
Κάποιες από αυτές προτείνουν να σταματήσουν εντελώς όλες οι λεγόμενες «πλήρεις υπηρεσίες» σεξουαλικής εργασίας, αλλά όπως προειδοποίησε τον Απρίλιο το πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον HIV, UNAIDS, πολλοί εργαζόμενοι του σεξ αναγκάζονται να σταθμίσουν τι είναι ασφαλές έναντι αυτού που θα φέρει φαγητό στο τραπέζι τους.
Ένα παλιό οικονομικό αξίωμα ισχυρίζεται ότι οι επενδύσεις στις «αμαρτίες» όπως τα τυχερά παιχνίδια, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και οι σεξουαλικές συναλλαγές δέχονται οικονομικές πτωτικές τάσεις, επειδή οι άνθρωποι στρέφονται προς αυτές είτε είναι λυπημένοι είτε χαρούμενοι.
Είτε αυτό ισχύει για τα εκατομμύρια εργαζομένων του σεξ πλήρους απασχόλησης της Αμερικής, είναι δύσκολο να διαψευστεί οριστικά - το σεξ επί πληρωμής είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες, επομένως τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας είναι λιγοστά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του σεξ, οι οργανώσεις βοήθειας και οι δικηγόροι που συνεργάζονται μαζί τους λένε ότι η πανδημία ήταν καταστροφική.
«Η πορνεία υποτίθεται ότι είναι ανελαστική και ανθεκτική στην ύφεση», λέει η συγγραφέας και ακτιβίστρια Caty Simon σε μια μικρή πόλη της Δυτικής Μασαχουσέτης. «Αλλά δεν υπήρξε ποτέ ύφεση όπου η προσωπική επαφή με ανθρώπους ήταν επικίνδυνη στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Οι εντολές για καραντίνα μπορεί να φαίνονται περιττές για μια ήδη απαγορευμένη επιχείρηση, αλλά αρκετοί εργαζόμενοι του σεξ είπαν στο CNN ότι είχαν επιλέξει να σταματήσουν να εργάζονται εξαιτίας του φόβου για την μετάδοση του κορωνοϊού.
Η ζήτηση από τους πελάτες έχει επίσης «παγώσει», και καθώς η ανεργία στις ΗΠΑ φτάνει στα επίπεδα της «Μεγάλης Κατάθλιψης», πολλοί Αμερικανοί έχουν λιγότερα χρήματα για υπηρεσίες κάθε είδους. Παρ 'όλα αυτά, κάθε εργαζόμενος του σεξ που μίλησε στο CNN υποστήριξε ότι εξακολουθούσε να λαμβάνει αιτήματα να συναντηθεί αυτοπροσώπως με πελάτες, αλλά όχι τόσο συχνά όσο πριν.
Μια εργάτρια του σεξ που συνέχισε να εργάζεται έξω από το σπίτι της στην Αριζόνα δήλωσε ότι αρκετοί τακτικοί πελάτες της που έχασαν τη δουλειά τους σταμάτησαν να την επισκέπτονται.
Όπως και σε άλλες βιομηχανίες στις ΗΠΑ, ορισμένοι εργαζόμενοι του σεξ μπόρεσαν να στραφούν στην εξ αποστάσεως εργασία, διασώζοντας το εισόδημά τους προσφέροντας προκλητικά live stream σόου, φωτογραφίες και συζητήσεις μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Γραφείου Απογραφής, το 10% των ενηλίκων δηλώνουν ότι δεν παίρνουν αρκετά από τα τρόφιμα που χρειάζονται. Και καθώς τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ σε όλες τις πολιτείες, η οικονομία παλεύει τώρα με ένα επείγον ζήτημα που οι εργαζόμενοι του σεξ γνωρίζουν πολύ καλά: Πώς να εργαστούν με ασφάλεια;
Είναι ένα δίλημμα που ομάδες όπως το Sex Workers Outreach Project (SWOP), το Black Sex Worker Collective και το Red Canary Song  εργάζονται εδώ και πολύ καιρό, εστιάζοντας σε αλλαγές πολιτικής που θα ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους του σεξ να αναζητήσουν αστυνομική και κυβερνητική βοήθεια, προτού εμφανιστεί η άμεση κρίση του κορωνοϊού.
Το SWOP Behind Bars, μια ομάδα που υποστηρίζει φυλακισμένους εργαζόμενους του σεξ, ετοιμάζεται να στείλει 3.000 προστατευτικές μάσκες στις ΗΠΑ χώρα για διανομή σε εργαζόμενους στους δρόμους, λέει ο συνιδρυτής Alex Andrews.
Αλλά σε αυτόν τον κλάδο, κάθε πελάτης είναι ένας παράγοντας Χ στην ευαίσθητη ισορροπία κινδύνου / ανάγκης.
Η Kyli και η Jinx, δύο μέλη του SWOP στο Salt Lake City, εκτιμούν ότι έχουν παραδώσει περίπου 300 μάσκες N95 σε εργαζόμενους στο δρόμο στην πόλη για τους οποίους λένε ότι είναι συχνά άστεγοι - εκτός από βοήθεια σε μετρητά, φαγητό και άλλες προμήθειες. Η ίδια η Jinx φοράει μάσκα όταν κάνει σόου σε ένα τοπικό κλαμπ, το οποίο άνοιξε ξανά πρόσφατα και λέει ότι ελπίζει ότι οι εργαζόμενοι του σεξ που λαμβάνουν τις δωρεές τις φορούν - αλλά δεν είναι σίγουρη.
Όπως και με το πλύσιμο των χεριών και άλλες πρακτικές προστασίας, εκτός και αν αντέχεις οικονομικά να απομακρυνθείς από τη δουλειά, εξαρτάται πραγματικά από τον πελάτη. «Δεν είναι ότι μπορείς να επιλέξεις», λέει. «Ο πελάτης σου κατευθύνει πράγματα επειδή είναι ο πελάτης», προσθέτει.
Η Simon, η οποία συνήθως έβγαζε μερικές εκατοντάδες δολάρια την εβδομάδα, έχει προσπαθήσει να θέσει τους δικούς της κανόνες. Η 38χρονη μένει σπίτι και ακολουθεί τις οδηγίες κοινωνικής απομόνωσης  της Μασαχουσέτης για μήνες. Αλλά είναι δύσκολο, λέει.
«Οι τακτικοί πελάτες που μου έστειλαν μήνυμα, υπάρχει όλη αυτή η πατερναλιστική, καλοπροαίρετη ανησυχία για το να παραμείνουν ασφαλείς, αλλά τότε όταν τους προσφέρω το σεξ μέσω μηνυμάτων (sexting), ή αν τους προσφέρω τηλεφωνικό σεξ, λένε, “Ω, ξέρεις καλά, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το άγγιγμά σου” και μπλα μπλα μπλα και ξαφνικά προσπαθούν να προγραμματίσουν ραντεβού».
«Δεν κρίνω κανέναν εκεί έξω που εργάζεται αυτή τη στιγμή», λέει, αλλά απογοητεύεται με τους πελάτες της. «Τους έχω πει ότι προσπαθώ να μην δουλέψω και με πιέζουν για να το κάνω» λέει.
«Ο τραπεζικός μου λογαριασμός είναι μηδενικός από μέρα σε μέρα. Ακόμα προσπαθώ να μην επιστρέψω στη σεξουαλική εργασία, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορέσω να το κάνω», συμπλήρωσε.