Latest News

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Δήμος Πειραιά: Γύρισαν την πλάτη στους εργαζόμενους - Απουσίαζαν από την κοπή της Βασιλόπιτας

Με απούσα την Δημοτική Αρχή, παρά την πρόσκληση που είχε λάβει έγκαιρα ο Δήμαρχος, πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια κοπή πίτας του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά...

στη όμορφη και φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.

Τόσο η απουσία της Δημοτικής Αρχής, όσο και η απαγόρευση σε μέλη του Σωματείου να προσέλθουν στην κοπή της πίτας και την Γενική Συνέλευση δεν εμπόδισαν την επιτυχία και των δύο αφού κάτω από τέτοιες δυσκολίες προσήλθε πάνω από το 75 % των μελών.
Η αλήθεια είναι ότι καμία έκπληξη δεν μας προξένησε η απουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη από την στιγμή που το Σωματείο μας, όπως ο ίδιος υποστήριξε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το μόνο Σωματείο του Δήμου που αντιδρά.

Από την στιγμή μάλιστα που σε όλα αυτά που έχει καταγγείλει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα το Σωματείο μας και έχει να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, την άνιση μεταχείριση, τον εκφοβισμό και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την αναξιοκρατία, τα «βολέματα», την απληρωσιά δεδουλευμένων υπερωριών και πολλά άλλα, τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει, αντιλαμβανόμαστε, χωρίς βέβαια να συμμεριζόμαστε, την δυσχερή θέση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου να απαντήσουν σε αυτά. Το λέμε αυτό, γιατί πολύ εύκολα και με διάφορα τεχνάσματα ο Δήμαρχος μπορεί να πείθει τους δημοτικούς συμβούλους που δεν είναι γνώστες της κατάστασης που επικρατεί, αλλά τους εργαζόμενους που ζουν καθημερινά και εργάζονται με όλα αυτά τα προβλήματα θα του ήταν αρκετά δύσκολο έως αδύνατο.
Στις ομιλίες τους τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου εκτός των άλλων, τόνισαν την ανάγκη συσπείρωσης και ενδυνάμωσης του Σωματείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης και της ολομέτωπης επίθεσης που επιχειρεί ενάντια των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για  την ανάγκη υλοποίηση της απόφασης του Σωματείου για την μαζική συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία την προσεχή Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020 και την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο «Κατρούγκαλου – Βρούτση» και στην ολοκλήρωση του εγκλήματος κατά της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στην κατάργηση του επικουρικού και σε συντάξεις αντίστοιχες προνοιακών επιδομάτων.

Διαβεβαίωσαν ότι την ανακολουθία της Δημοτικής Αρχής για την πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών θα την αναλάβει το Σωματείο και με δική του ευθύνη θα διεκδικηθούν δικαστικά.

Ανέδειξαν την απαξίωση που δείχνει η Δημοτική Αρχή στις υπηρεσίες και την βούληση της να αναθέτει βασικές αρμοδιότητες υπηρεσιών σε εργολάβους (Ηλεκτροφωτισμό, Πράσινο κλπ)
Επεσήμαναν δε ότι αποκαταστάθηκε ορθά η πρόβλεψη του ΟΕΥ στο Τμήμα Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων – Μηχανημάτων για την θέση του προϊσταμένου, μιας και για περισσότερα από έξι χρόνια είχε διοριστεί από την Δημοτική Αρχή υπάλληλος που δεν προβλεπόταν ο κλάδος του από τον ΟΕΥ για την θέση προϊσταμένου και που θα προσμετρηθεί πλέον η προϋπηρεσία του στις κρίσεις όποτε αυτές γίνουν.

Κλείνοντας τα μέλη του Δ.Σ. επανέλαβαν ότι το Σωματείο συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Καμία έκπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όταν ο κλάδος μετρά μόνο τα τελευταία χρόνια δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες ασθένειες και τραυματισμούς εργαζομένων την ώρα της εργασίας τους. Αν η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θέλει συμβιβασμένους και ελεγχόμενους εκπροσώπους των εργαζομένων, να ψάξει αλλού …. ΟΧΙ στο Σωματείο μας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι ομόφωνα εγκρίθηκε ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός 2019
Ευχαριστούμε την διοίκηση της Δημοτικής Πινακοθήκης και τους συναδέλφους εργαζόμενους για τον χώρο που μας παραχώρησαν και ιδιαίτερα για την ζεστή φιλοξενία τους.
Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά