Latest News

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ξεκινά η δίκη για το #MeToo - Αντιμέτωπος με ισόβια για βιασμό

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε μία δίκη για βιασμό που...
θα μπορούσε να τον στείλει ισοβίως φυλακή.   

 Η δίκη θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες για το κίνημα #MeToo, σε βάρος του χρεοκοπημένου παραγωγού, που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες για πληθώρα σεξουαλικών επιθέσεων. Πρόσφατα έγινε γνωστό πως έχει ήδη προ-συμφωνήσει συμβιβασμό 25 εκατομμυρίων δολαρίων με κάποια από τα φερόμενα θύματά του αλλά η νέα δίκη στη Νέα Υόρκη, απέναντι σε δύο γυναίκες, ίσως τον οδηγήσει οριστικά στην φυλακή.   

Η πρώτη γυναίκα κατηγορεί τον 67χρονο πως την είχε βιάσει σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, το 2013 ενώ η άλλη καταγγέλλει ότι ο παραγωγός ασέλγησε σε βάρος της ασκώντας βία, το 2006. Η πιο σοβαρή από τις πέντε κατηγορίες που θα εξετάσουν οι δικαστές είναι αυτή την σεξουαλικής επίθεσης, με μέγιστη ποινή τα ισόβια. Οι ενάγουσες θα πρέπει να πείσουν τους ενόρκους για το μοτίβο των φερόμενων σεξουαλικών εγκλημάτων και, όπως σχολιάζει ο Guardian, το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για πάρα πολλούς.   

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Μπουρκ, έχει γνωστοποιήσει πως θα επιτρέψει την κατάθεση τριών ακόμα γυναικών, μεταξύ των οποίων είναι και η ηθοποιός της σειράς Sopranos, Αναμπέλα Σιόρα, που κατηγορεί τον Γουάινστιν ότι της επιτέθηκε μέσα στο διαμέρισμά της το 1993. Αν και ο Γουάινστιν δεν μπορεί να δικαστεί πια για αυτό το αδίκημα, θεωρείται ότι η κατάθεση του φερόμενου θύματος, θα μπορούσε να ενισχύσει τις ενδείξεις για επιθετική συμπεριφορά του παραγωγού.   

Συνολικά, περισσότερες από 80 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης τις περασμένες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί Γκουίνεθ Πάλτροου, Ροζάνα Αρκέτ, Άσλεϊ Τζουντ και Ρόουζ ΜακΓκούαν. 

Η όποια απόφαση των δικαστών θεωρείται πως θα αποτελέσει ισχυρό δεδικασμένο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο εργασιακό περιβάλλον και είναι πιθανό να οδηγήσει τον Γουάινστιν στη φυλακή, μετά από σχεδόν δύο χρόνια των πρώτων αποκαλύψεων από τους New York Times και τον New Yorker.    

 Οι δικηγόροι του Γουάινστιν επιχείρησαν να μεταφέρουν τη δίκη εκτός Νέας Υόρκης, με το επιχείρημα ότι στην «πρωτεύουσα των Μέσων Ενημέρωσης» δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία, εξαιτίας της επικριτικής στάσης που τηρεί η πλειονότητα του Τύπου. Ωστόσο δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές.   

 Στις πρώτες ημέρες, θα γίνει η εκλογή των ενόρκων. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να ψάξουν εξονυχιστικά ακόμα και τα δημόσια στάτους των υποψήφιων ενόρκων στα social media, για να αποκλείσουν τυχόν προκατειλημμένους κατά ή υπέρ του Γουάινστιν. Κάθε πλευρά θα έχει δικαίωμα να αποκλείσει έως τρεις ενόρκους για οποιονδήποτε λόγο.     

  Ο συμβιβασμός με 30 φερόμενα ως θύματα   

Στις αρχές του περασμένου μήνα, οι NYT αποκάλυψαν πως ο Γουάινστιν ήρθε σε συμβιβασμό με περίπου 30 από τα φερόμενα θύματά του που θα μοιραστούν μια αποζημίωση 25 εκατομμυρίων δολαρίων - συμφωνία που θα επιτρέψει στον Γουάινστιν να μην παραδεχθεί την όποια ενοχή του για αυτές τις υποθέσεις.   

Η χρεοκοπημένη πλέον εταιρεία παραγωγής του Γουάινστιν, Miramax (σ.σ και μετέπειτα Weinstein Brothers) είχε στο παρελθόν γυρίσει μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του Χόλιγουντ όπως "Sex, Lies, and Videotape", "Pulp Fiction" και Shakespeare in Love.  
Όμως πλέον έχει κηρύξει πτώχευση και έτσι τα χρήματα δεν θα βγουν από τους λογαριασμούς του Γουάινστιν, αλλά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες. 

Ως εκ τούτου οι ενάγουσες θα πρέπει να απαιτήσουν το ποσό μαζί με τους πιστωτές του παραγωγού. Έξι δικηγόροι που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, λένε πως ο συγκεκριμένος συμβιβασμός είναι μέρος ενός ευρύτερου, ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων που θα «κλείσει» σχετικές ανοικτές υποθέσεις.    

Η ηθοποιός Κάθριν Κένταλ δήλωσε απογοητευμένη από τους όρους του συμβιβασμού, αλλά είπε ότι συμφώνησε, επειδή δεν ήθελε να μπλοκάρει τη διαδικασία για άλλες γυναίκες που αποζητούσαν κάποια αποζημίωση. «Δεν μου αρέσει, αλλά δεν ξέρω πως να τον κυνηγήσω. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω». 

Η 50χρονη Κένταλ είχε κατηγορήσει τον Γουάινστιν ότι στο παρελθόν την είχε καλέσει δήθεν σε επαγγελματική συζήτηση, στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, και την περίμενε γυμνός, κυνηγώντας την για την κακοποιήσει σεξουαλικά. Όμως ο Γουάινστιν, δεν θα δικαστεί για την υπόθεση αυτή εξαιτίας του συμβιβασμού. Με πληροφορίες από Guardian και New York Times