Latest News

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σ' ολόκληρο τον κόσμο

 


Η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάνοντας τα φετινά Χριστούγεννα να μη μοιάζουν σε τίποτα με... τα προηγούμενα.

Ιταλία

Από τη Ρώμη έως το Μιλάνο, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ το αυστηρό lockdown στην Ιταλία. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να πάνε στα εξοχικά τους ή στα σπίτια των δικών τους.

Από το πρωί, οι μετακινήσεις πολιτών επιτρέπονται μόνον για ειδικούς λόγους. Ανοιχτά πάντως παραμένουν -μαζί με τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ και τα περίπτερα- και τα κομμωτήρια.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος στη χώρα. Χθες στην Ιταλία τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 14.000 και οι θάνατοι τους 550.

Γαλλία

Για τους Παριζιάνους, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της «Πόλης του Φωτός» αποτελεί μικρή παρηγοριά. Έχουν λίγο χρόνο να τον χαρούν μέχρι την απαγόρευση της κυκλοφορίας, που αρχίζει από τις 20:00 το βράδυ, οπότε κλείνουν και τα εμπορικά καταστήματα.

Ο χθεσινός απολογισμός στη Γαλλία ήταν σχεδόν 15.000 νέα κρούσματα και 276 θάνατοι.

Γερμανία

Χριστούγεννα υπό καθολικό lockdown κάνει φέτος η Γερμανία, με την ελπίδα κατά της πανδημίας να αναπτερώνεται ενόψει της έναρξης των μαζικών εμβολιασμών. Γερμανοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι ο μεταλλαγμένος ιός βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Έπειτα από μια εβδομάδα αυστηρής καραντίνας, στη χώρα αναφέρθηκαν χθες πάνω από 32.000 κρούσματα και περισσότεροι από 800 θάνατοι.

Ισπανία

Κατάμεστη η χριστουγεννιάτικη αγορά στη Βαρκελώνη, καθώς οι ισπανικές αρχές χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού λόγω των γιορτών.

Από σήμερα και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, οι Ισπανοί θα μπορούν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους, με όριο συναθροίσεων τα 10 άτομα. Χθες, καταγράφηκαν πάνω από 12.000 κρούσματα και 178 θάνατοι.

ΗΠΑ

Εορταστικό το κλίμα στην κοσμοπολίτικη, λουσμένη στο φως του χριστουγεννιάτικου στολισμού, Νέα Υόρκη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο, το κλίμα λόγω πανδημίας παραμένει ζοφερό.

Μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα ήταν πάνω από 230.000 και 3.400 οι θάνατοι. Στην Καλιφόρνια τα νοσοκομεία είναι κατάμεστα, με ασθενείς να νοσηλεύονται ακόμη και στους διαδρόμους.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί προχωρούν εν τω μεταξύ με αργούς ρυθμούς. Από τα 9,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που διανεμήθηκαν, έχει χορηγηθεί μόλις το ένα εκατομμύριο.