Latest News

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Που χάθηκε ο… Νίκος Μαχλάς

Το «κοπέλι» που έκανε την Ολλανδία να χορεύει συρτάκι. Ο Νίκος Μαχλάς, γιος του παλιού ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, Γιώργου...
γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1973.

Ο Έγκεν Γκέραρντ, όπως έκανε με τόσους και τόσους νεαρούς ποδοσφαιριστές, τον εμπιστεύτηκε από τα 17 του χρόνια και ο Ηρακλειώτης σέντερ φορ τον δικαίωσε με το παραπάνω. Μέχρι το 1996, όταν και πήρε μεταγραφή στην Ολλανδία, πέτυχε με τη φανέλα της κρητικής ομάδας 48 γκολ σε 154 αγώνες, ενώ καθιερώθηκε στην Εθνική.
Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει το γκολ που σφράγισε το εισιτήριο της Ελλάδας για το Μουντιάλ του ’94, με την άπιαστη κεφαλιά, στη νίκη επί της Ρωσίας με 1-0; Ο Μαχλάς αγωνίστηκε και στους τρεις αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του με 61 συμμετοχές και 18 γκολ για την Εθνική.
Στην Ολλανδία θεωρείται ένας από τους καλύτερους ξένους επιθετικούς που πέρασαν από τα γήπεδα της χώρας, ειδικά μετά τη μυθική σεζόν του 1997-98, όταν κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι» στην Ευρώπη με τη φανέλα της Φίτεσε του Άρνεμ, με 34 γκολ.
Ο Άγιαξ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και το 1999 έκανε για τότε ρεκόρ μεταγραφής συλλόγου για να τον αποκτήσει με 8,5 εκατ. ευρώ. Με τον «Αίαντα», ο Μαχλάς κατέκτησε ένα Κύπελλο και ένα Πρωτάθλημα, ενώ στα ολλανδικά γήπεδα πέτυχε συνολικά 103 γκολ.
Έπειτα, πέρασε μισή σεζόν δανεικός στη Σεβίλλη, γύρισε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή, ξαναφόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ (ένα Πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο).
Στη συνέχεια, μπήκε μπροστά ως πρόεδρος όταν ο ΟΦΗ περνούσε διοικητική κρίση, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό κόστος. Τον μεγαλύτερο, όμως, αγώνα του τον έδωσε για να βρει ο γιος του, Γιώργος, δωρητή καρδιάς και να κάνει τελικά την πολυπόθητη μεταμόσχευση. Ο Μαχλάς δήλωσε μετά την πετυχημένη επέμβαση: «Ένιωθα 100 χρονών και τώρα είμαι 20».
Από τη στήλη «Πού χάθηκε ο…» της εφημερίδας Παρασκήνιο