Latest News

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Ποιος πραγματικά κέρδισε από τη συμφωνία των 120 ωρών στην Συρία

Μετά την απόφαση για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ΗΠΑ και Τουρκία  υποστηρίζουν πως πέτυχαν τον...
στόχο τους.

Η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει για 120 ώρες τις επιθέσεις της, ωστόσο ο  Μελβούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως δεν πρόκειται για εκεχειρία.  Οι Τούρκοι συμφωνούν στο να σταματήσουν οριστικά την επιχείρησή τους, μόνο σε περίπτωση που εντός πέντε ημερών, που κρατά και η κατάπαυση πυρός, οι Κούρδοι αποχωρήσουν από την βόρεια Συρία.
Το σχέδιο των Αμερικανών είναι να τοποθετηθούν σε μία περιοχή 32 χιλιόμετρα μακριά, προς τα σύνορα με το Ιράκ, ώστε να υπάρξει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας» την οποία επιδιώκουν οι Τούρκοι. Αυτή τη ζώνη ασφαλείας, εξασφάλισαν πως θα την ελέγχουν οι ίδιοι, κάτι που ήταν και ο στόχος του Ερντογάν, καθώς θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους Κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.
Η συμφωνία δέχεται μεγάλη αμφισβήτηση και  από πλευράς Αμερικανών, καθώς οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ πως έκανε οπισθοχώρηση, δίνοντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσα ακριβώς ήθελε. Χαρακτηριστικό είναι πως η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε ως «απάτη» την συμφωνία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει τίποτα από αυτήν.
Δια στόματος του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, οι αμερικανοί ξεκαθάρισαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, θα ακυρωθούν όταν αποσυρθεί οριστικά από την περιοχή η Τουρκία.
Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωνε τον  τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα όπως οι πολεμικές εχθροπραξίες.
Μιλώντας σε ψηφοφόρους του στο Νταλας αρχικά χαρακτήρισε «αντισυμβατικό» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους και στη συνέχεια ξεδίπλωσε το απίστευτο σκεπτικό του σύμφωνα με το οποίο οι πολεμικές εχθροπραξίες είναι κάτι σαν καυγάς σε αυλή σχολείου.
«Ορισμένες φορές πρέπει να τους αφήσεις να τσακωθούν για λίγο. Ορισμένες φορές πρέπει να τους αφήσεις. Είναι σαν δύο παιδιά σε μια αυλή, πρέπει να τα αφήσεις να τσακωθούν και στη συνέχεια να τα χωρίσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

WATCH: President Trump on Turkey attacking the Kurds: "Sometimes you have to let them fight, like two kids in a lot. You have to let them fight, and then you pull them apart!"

1.085 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό