Latest News

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Μαύρη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 - Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο(ΒΙΝΤΕΟ)


Δεκαεννέα χρόνια μετά τις επιθέσεις που τράβηξαν βίαια τον κόσμο σε μία νέα εποχή, οι ΗΠΑ θυμούνται την 11η Σεπτεμβρίου τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων με τελετές στη Νέα Υόρκη...
και αλλού.


 Η επέτειος φωτίζει τον ισχυρό κίνδυνο που εγείρει η ισλαμιστική τρομοκρατία όχι μόνο στη Μέση Ανατολή -όπου οι επιθέσεις της ISIS έχουν γίνει καθημερινότητα σε Ιράκ ή Συρία- αλλά στο σύνολο της υφηλίου.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν 19 εξτρεμιστές της αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σαν όπλα εμπορικά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν και έριξαν στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο, κοντά στην Ουάσινγκτον, ενώ ακόμη ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μια εξοχική περιοχή της πολιτείας Πενσιλβάνια, στο Σάνκσβιλ.

Ακόμη σήμερα περίπου 75.000 άνθρωποι παλεύουν με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με τις επιθέσεις, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο αιώνες, οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση σε μια από τις μητροπόλεις τους. Αντέδρασαν κηρύσσοντας έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται μέχρι και σήμερα.