Latest News

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Αναφιώτικα: Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS

Σκηνικό κατάρρευσης περιγράφουν µε επιστολή τους 83 κάτοικοι μίας από τις πιο θρυλικές συνοικίες...
της πρωτεύουσας. 
Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων, της συνοικίας στην ανατολική-βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, εκπέµπουν SOS ζητώντας τα στοιχειώδη: καθαριότητα, αστυνόµευση, να µην πέφτει το ρεύµα µε το παραµικρό, να µην απειλούν τους περαστικούς ηλεκτροφόρα καλώδια και χαλάσµατα.
Μάλιστα, εκπρόσωποι των κατοίκων θα βρεθούν αύριο Πέµπτη 14/3 στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο για να µιλήσουν και να ζητήσουν λύσεις, ενώ την ανάγκη σχετικής συζήτησης έχει επισηµάνει εδώ και έναν µήνα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος δήµαρχος Νίκος Σοφιανός.
Στο υπόµνηµα που υπογράφουν 83 κάτοικοι των Αναφιώτικων αλλά και φίλοι του οικισµού ξεκινούν περιγράφοντας σκηνές κυκλοφοριακής συµφόρησης πεζών: «Ήδη η γειτονιά ασφυκτιά τόσο απ’ την επισκεψιµότητα, που πολλές φορές δυσανασχετούν και οι ίδιοι οι περαστικοί όταν τα στενάκια µπλοκάρουν από τα γκρουπ που δεν πάνε ούτε µπρος ούτε πίσω».
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η όχληση είναι δεδοµένη για τους κατοίκους, οι οποίοι στο υπόµνηµα συνεχίζουν περιγράφοντας την καθηµερινή τους πάλη: «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι κάτοικοι, απ’ το υστέρηµα του χρόνου και των χρηµάτων τους, αναλαµβάνουν δράση απ’ τα χαράµατα. Σκουπίζουν, ασπρίζουν, µαζεύουν ό,τι άφησε η νύχτα, περιποιούνται τις αυλές-σοκάκια, δενδροφυτεύουν, κλαδεύουν, επιδιορθώνουν τα δροµάκια και µαντράκια από τις φθορές, καθαρίζουν τις ακαθαρσίες ζώων, αντιπαρατίθενται µε κλεφτρόνια, πορτοφολάκηδες, τσαντάκηδες, εγκληµατίες, αγενείς, όταν δεν τους έχουν ρηµάξει τα σπίτια από τις διαρρήξεις».
Περιστατικά βίας
«Αµέτρητες φορές έχουν περιθάλψει ανθρώπους µετά από επιθέσεις κάθε είδους» γράφουν στο υπόµνηµα. Οι κάτοικοι προβάλλουν τα εξής αιτήµατα:
  • Να περνούν τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα οδοκαθαριστές.
  • Αποψίλωση από χόρτα και αποκλάδωση δέντρων διότι προκαλούνται συχνά καταστροφές όταν φυσά δυνατός άνεµος.
  • Συντήρηση των µονοπατιών και των πλατωµάτων.
  • Να τοποθετηθούν καλαθάκια για σκουπίδια, κρουνοί για πυρόσβεση, βρύσες για πότισµα, παγκάκια, ταµπέλες.
  • Καινούργια και πρόσθετα σώµατα ηλεκτροφωτισµού, διότι µε την πρώτη βροχή προκαλούνται συνεχείς διακοπές ρεύµατος, πολλές φορές γενική συσκότιση για µέρες.
  • Παρέµβαση προς ∆Ε∆∆ΗΕ, διότι η ηλεκτροδότηση γίνεται µετά το 2005 µε εναέρια καλώδια που προκειµένου να στηριχθούν «αγκαλιάζουν δέντρα και σπίτια» ή «βυθίζονται απροστάτευτα στο δάπεδο κοινόχρηστου δρόµου».
  • Συνεχή αστυνόµευση ώστε να ελαχιστοποιηθούν «οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι επιθέσεις µε απειλή και µαχαιριών» και να αντιµετωπιστούν νεαροί «υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ που ευθυµώντας εκσφενδονίζουν πέτρες και µπουκάλια τα οποία σπάνε στις αυλές» και άλλοι που «ρεµβάζουν ή κάνουν παρκούρ στα κεραµίδια και στα ταρατσάκια όλο το 24ωρο».