Latest News

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Πρωτοφανής απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά: Aπαγορεύει συλλογή δασικών χόρτων για 10 χρόνια!

Πρωτοφανής απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή δασικών χόρτων για 10 χρόνια από τις δασικές εκτάσεις της ...
περιφέρειας Πειραιά.
Αυτό επισημαίνει ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος σε ερώτηση που κατέθεσε και ζητά την ανάκληση της της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης Δασαρχείου Πειραιά περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως».


Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, η εν λόγω απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών.
Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.

Καταλήγοντας την ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση.