Latest News

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Πέρασε το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit


Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας Brexit που κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι....
το βράδυ της Τετάρτης. 

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου η Μέι είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία.

«Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας βοηθά να συνεχίσουμε και ότι η συμφωνία είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο, είπε τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να εξηγήσει τη συμφωνία με δήλωση της στο κοινοβούλιο.

Ως ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Brexit χαρακτήρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, μετά τη διαμόρφωση ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια επίσημης δήλωσης προς τα μέσα ενημέρωσης, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του Brexit επιφέρει μία «τάξη» στις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της μεταβατικής περιόδου.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή λύση για την αποφυγή των «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ την Πέμπτη.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να του πει ότι επιτεύχθηκε  «αποφασιστική πρόοδος» στις συνομιλίες για το Brexit με τη Βρετανία, επιτρέποντας στον Τουσκ να συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την έγκριση της συμφωνίας.

Οι επόμενες κινήσεις της Μέι 

Αφού επιβεβαιώθηκε η συμφωνία από το υπουργικό συμβούλιο της Μέι η πρωθυπουργός  τώρα πρέπει να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.


Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit
Τον τρόπο πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία χρηματαγορά της Ε.Ε., ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών, καθορίζει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit που δόθηκε στη δημοσιότητα  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, για μία «αποδυναμωμένη σχέση» η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».
Στο πλαίσιο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μία σειρά ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα αλλά και στην αυτονομία της διαδικασίας λήψης εταιρικών αποφάσεων.
Στο κείμενο, έκτασης 585 σελίδων, ειδική αναφορά γίνεται και στη συμφωνία για την αποφυγή των λεγόμενων «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.