Latest News

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Νόμπελ Ειρήνης στον Denis Mukwege και τη Nadia Murad

Στους Ντένις Μακουέγκε και Νάντια Μουράτ Μπάσι Τάχα  απονεμηθηκε φέτος το πιο διάσημο από τα Βραβεία Νόμπελ, το Νόμπελ Ειρήνης, από την νορβηγική επιτροπή, που...
έκανε την επιλογή της μέσα από μια «δεξαμενή» υποψηφίων που παραμένει κρυφή, όπως επιτάσσει η… παράδοση.
Ο Ντένις Μακουέγκε (Denis Mukwege) (γεν. 1955) είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η Νάντια Μουράτ Μπάσι Τάχα που ανήκει στη μειονότητα των Γεζίντi και όπως σημείωσε η εκφωνήτρια ήταν σκλάβα του σεξ των μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Το 2016 πρέσβειρα καλής θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των επιζώντων -trafficking-της εμπορίας ανθρώπων.Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί για το βραβείο που κάθε χρόνο απονέμεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι και αυτά των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ «έχουν ήδη χειροκροτηθεί για τη συμφωνία τους, η οποία μπορεί να δώσει τέλος σε ένα, εδώ και χρόνια, κλειδωμένο ζήτημα γύρω από το όνομα της “Μακεδονίας”».
Το WFP παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Κατά πολλούς πάντως, το Νόμπελ Ειρήνης είναι το πιο αμφιλεγόμενο βραβείο μιας και το έχει λάβει μέχρι και ο Χένρυ Κίσινγκερ το 1973, παρότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν είχε τελειώσει...