Latest News

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Η Μαρία Καλαγιά, οι «Γιατροί του Κόσμου» και το 8ο Spetses Mini Marathon

H Μαρία Καλαγιά μιλά τόσο για τη διοργάνωση Spetses Mini Marathon όσο και για τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου σε Αθήνα, Μυτιλήνη αλλά και...
το Μάτι.
Τα διαπιστευτήριά τους έδωσαν οι «Γιατροί του Κόσμου» στο 8ο Spetses Mini Marathon που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στο γραφικό νησί του Αργοσαρωνικού. 
Συμμετείχαν σε όλα τα δρομικά events της διοργάνωσης, με την υπεύθυνη της Οργάνωσης στον Πειραιά, Μαρία Καλαγιά να υπερθεματίζει σχετικά με τη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων, όπου μπορούν να συμμετέχουν οι επαγγελματίες αθλητές, δίπλα ακριβώς στους ερασιτέχνες και στις οικογένειές τους.

«Ήταν ιδανικές οι συνθήκες για τους συμμετέχοντες στο 8ο Spetses Mini Marathon. Κι επειδή εμείς, ως Γιατροί του Κόσμου πρεσβεύουμε την υγεία, καθαρό περιβάλλον και καθαρό νερό, νομίζω ότι οι συνθήκες που βρήκαν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στον αγώνα των Σπετσών, ήταν ιδανικές. Όσο ερασιτέχνες κι αν ήταν. Γιατί και η απλή συμμετοχή σε κάνει αθλητή και νίκη είναι η συμμετοχή. Είδαμε οικογένειες που συνδύαζαν διασκέδαση, διακοπές και αθλητισμό μαζί. Αυτό κάνει μια διοργάνωση, ακόμη πιο μοναδική. Βλέπεις ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, να συμμετέχουν σε μια τέτοια διοργάνωση και να χαίρονται. Να τερματίζουν και να χαμογελάνε. Δεν υπάρχει πιο ωραία πράγμα. Άλλωστε τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει μια κοινωνία, που θέλει να έχει υγεία;», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Καλαγιά, η οποία συμμετείχε στα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων.

Οι Γιατροί του Κόσμου, εκπροσωπήθηκαν στο 8ο Spetses Mini Marathon από έξι αθλητές με κάποιους εξ αυτών να «έχουν κάνει 15-17 Μαραθωνίους στην καριέρα τους. Στις Σπέτσες, με το που πατήσαμε το πόδι μας, συνειδητοποιήσαμε ότι βρεθήκαμε σε μια διοργάνωση που θέλεις να έρθεις και να ξαναέρθεις. Μακάρι αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τόσο σημαντικούς αγώνες, να γίνονται σε όλα τα νησιά. Η Ελλάδα έχει νησιά μοναδικής ομορφιάς, τα οποία με τέτοιες διοργανώσεις θα έχουν ένα έξτρα κίνητρο: να έχουν τουρισμό και τις εποχές εκτός καλοκαιριού».

Η Μαρία Καλαγιά αναφέρθηκε και στις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου. «Κινητοποιούμαστε περισσότερο, σε ότι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Ότι έχει να κάνει με το φάσμα της υγείας, σε αδύναμους πληθυσμούς, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες κλπ. Γι` αυτούς τους ανθρώπους είμαστε εκεί. Τώρα περιμένουμε να ξεκινήσουμε το λαϊκό υπνωτήριο, που έχουμε τον ολοήμερο ξενώνα στην Αθήνα, έχουμε τα πολυϊατρεία μας που είναι στην Δραπετσώνα, στον Περαιά, στην Αθήνα και γενικότερα έχουμε μια πολύ μεγάλη παρουσία στο Καρά Τεπέ στην Μυτιλήνη. Έχουμε μεγάλη εμπειρία πάνω στο μεταναστευτικό, το οποίο δυστυχώς δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν οργανώσεις που ακόμα έχουν ευαισθησίες και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Ως υπεύθυνη παλαιότερα, σε όλα τα καμπ της Αττικής, έχει δει από κοντά μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας εξαθλιωμένοι. «Σε πολλές περιπτώσεις, οι εικόνες που αντικρύζουμε είναι τραγικές. Προσπαθούμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους όσα χρειάζονται ώστε οι συνθήκες διαβίωσής τους να γίνουν όσο το δυνατόν καλύτερες. Γιατί η Ελλάδα, γι` αυτούς τους ανθρώπους είναι ένα σταθμός. Δεν είναι ο τελικός προορισμός».

Στη Ραφήνα, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν μόνιμη κινητή μονάδα, με τη Μαρία Καλαγιά να τονίζει ότι σημαντικότερο όλων για τους ανθρώπους που βίωσαν τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Ιουλίου είναι η αποκατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα στο Μάτι και στις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, είναι η ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι αυτοί θα επουλώσουν τις πληγές τους. Για την επούλωση όμως της ψυχικής τους υγείας, θα χρειαστούν πολλά χρόνια. Το βλέπεις στα μάτια των παιδιών που φοβούνται να πάνε σχολείο, στους ηλικιωμένους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν από την περιοχή. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να αισθάνεσαι αφιλόξενο το σπίτι σου. Και η δική μας συνεισφορά έρχεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι` αυτούς τους ανθρώπους».