Latest News

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Υπόμνημα Μπουτσικάκη σε Κουρουμπλή για τα προβλήματα των κατοίκων στα νησιά του Αργοσαρωνικού -

Τα οξυμένα προβλήματα των νησιών του Αργοσαρωνικού με την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, μετέφερε το μέλος της Πολιτικής  Επιτροπής της Ν.Δ και Πειραιώτης Χριστόφορος  Μπουτσικάκης στη συνάντηση που
είχε με τον Υπουργό Ναυτιλίας  & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη  Κουρουμπλή.

Ο  Χρ. Μπουτσικάκης   παρέδωσε στον Υπουργό  υπόμνημα με τα προβλήματα  των συγκεκριμένων περιοχών, αρμοδιότητας  του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής , τα  οποία λόγω της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου που  διανύουμε, είναι οξυμένα με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να επιδεινώνονται και να γιγαντώνονται   περαιτέρω.
Τα  προβλήματα  που τέθηκαν  στου Υπουργό ήταν:
  • Το  μεγάλο  πρόβλημα  που αντιμετωπίζουν οι περιοχές και που είναι η ελλιπής ακτοπλοϊκή  σύνδεση με τον Πειραιά. Τα δρομολόγια είναι λίγα αλλά και τα  φαινόμενα βλαβών και καθυστερήσεων είναι συνήθη. Πρόκειται για σοβαρό και σημαντικό πρόβλημα της  καθημερινότητας των νησιωτών ενώ είναι προφανής η ζημιά στο τουριστικό προϊόν.
  • Η  υποστελέχωση  των υπηρεσιών, των  σταθμών και των φυλακίων  του Λιμενικού Σώματος. Οι  ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και εξοπλισμό  οι οποίες κατά την τουριστική περίοδο αναδεικνύονται  περαιτέρω.
  • Η  παράκτια  αλιεία αποτελεί  συγκριτικό πλεονέκτημα  των συγκεκριμένων περιοχών.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο κλάδος των αλιέων είναι σημαντικά  και διαχρονικά, θα πρέπει άμεσα τόσο το  Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και το συναρμόδιο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν  σε μεγαλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών  κονδυλίων καθώς και στην αξιοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος  Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλθ) 2014-2020 .Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής  αλιείας κρίνεται από πολλούς αναχρονιστικό και ζητείται ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση  του. Η ανεξέλεγκτη επίσης ερασιτεχνική αλιεία δυσχεραίνει την καθημερινότητα των επαγγελματιών της παράκτιας  αλιείας.
  • Η  κατάσταση  των λιμενικών  υποδομών με κυρίαρχο  αυτό των ελλείψεων σε  χώρους υγιεινής και χώρους  αναμονής επιβατών.
  • Αναφορικά με  τα λιμάνια απαιτείται, ανάλογα την περίπτωση,  κατασκευή ή επέκταση λιμενοβραχιόνων και κυματοθραυστών  ( Σπέτσες, Αίγινα, Κύθηρα , Αντικύθηρα) καθώς και εκβαθύνσεις ( Αίγινα, Πόρος, Σπέτσες) ενώ  σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση της φωτοβολίας των φανών ( Αίγινα, Μέθανα).

Ο  Χρ. Μπουτσικάκης δήλωσε  πρόθυμος σε οποιαδήποτε  πρωτοβουλία του Υπουργείου  που θα λύσει, βελτιώσει ή βοηθήσει  στην λύση των προβλημάτων με στόχο το  καλό και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών  ενώ για την συγκεκριμένη συνάντηση θα ενημερώσει και τους συνάδελφους του, μέλη του Τομέα Ναυτιλίας  της Ν.Δ., του οποίου είναι μέλος.