Latest News

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ραγδαίες εξελίξεις στις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίχθηκαν οι διαβουλεύσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, με τους... Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να σημειώνουν μεν πρόοδο στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης, αλλά τα “αγκάθια” να παραμένουν.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα “Hellas Journal”, είχε σημειωθεί μία ανατροπή της τελευταίας στιγμής, με την ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”) να πέφτει ξανά στο τραπέζι. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Άνω Μακεδονία” (“Gorna (Upper) Macedonia”), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, είχε διαμηνύσει πως η ονομασία “Νέα Μακεδονία” (“Nova Macedonia”) δεν καλύπτει τις ανησυχίες της Αθήνας.
Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επικοινώνησαν με τους Π0ρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για να τους ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις και έλαβαν οδηγίες για τη συνέχεια τη διαπραγμάτευσης.