Latest News

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ιδιωτικό ρυμουλκό "επιστρατεύτηκε" να ξεκολλήσει τη φρεγάτα Κανάρης που προσάραξε σε ξέρα στο Σαρωνικό


Οκτώ ώρες έμεινε κολλημένη σε ξέρα στην Ψυττάλεια η φρεγάτα «Κανάρης» που προσάραξε σε νησίδα ελάχιστα μίλια προτού καταπλεύσει στο... ναύσταθμο Σαλαμίνας. 


Ο «Κανάρης» αποκολλήθηκε περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, όχι όμως από τα τρία πολεμικά του Πολεμικού Ναυτικού που προσπαθούσαν από το πρωί αλλά από ιδιωτικό ρυμουλκό που κλήθηκε να συνδράμει στην επιχείρηση «απεγκλωβισμού» του πολεμικού πλοίου από τη νησίδα Αταλάντη. 
Αν μη τι άλλο, η αποκόλληση της φρεγάτας από ιδιωτικό ρυμουλκό και όχι από τα ρυμουλκά του ΓΕΝ είναι ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο του Πολεμικού Ναυτικού που ξύπνησε την Πέμπτη μαθαίνοντας ότι ο «Κανάρης» προσάραξε σε ξέρα λίγο πριν καταπλεύσει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας... 
Οι συνθήκες του ατυχήματος αναμένεται να ερευνηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, λένε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τι έγινε όμως και το πολεμικό πλοίο που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόμαχα του στόλου έπεσε σε ξέρα ενώ έπλεε στον λεγόμενο δίαυλο με ταχύτητα που κυμαινόταν από 6-8 κόμβους; Ήταν λάθος χειρισμού από το πλήρωμα της φρεγάτας «Κανάρης»; Σημειώθηκε αιφνίδια μηχανική βλάβη; 
Τι ακριβώς συνέβη στο πρώτο επιχειρησιακό ταξίδι του νέου κυβερνήτη της φρεγάτας «Κανάρης»; 


Το χρονικό 
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Κανάρης» προσάραξε στις 06:15 το πρωί στη νησίδα Αταλάντη, η οποία βρίσκεται κοντά στη Ψυτάλλεια.
Στο πλοίο δεν σημειώθηκε εισροή υδάτων, αλλά ούτε και διαρροή καυσίμων.
Αναμένεται να επιχειρηθεί η αποκόλληση της φρεγάτας Κανάρη από την ξέρα.
Πρώτα αναμένεται να καταδυθούν δύτες για να ελέγξουν εάν υπάρχουν σοβαρές ζημιές ή άλλες αβαρίες και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί η πλήρης αποκόλληση.
Για το λόγο αυτό στην περιοχή του περιστατικού σπεύδουν ήδη τρία ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία θα επιχειρήσουν την αποκόλληση του πλοίου.
Να σημειώσουμε ότι κοντά στη συγκεκριμένη νησίδα είχε βυθιστεί και το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό.