Latest News

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Συντετριμμένη η Αίγινα για την ναυτική τραγωδία. Πολλά τα ερωτηματικά


Το άγχος τους να σηκώσουν τα δίχτυα τη μοναδική μέρα που καθυστέρησαν να πάνε στη θάλασσα φαίνεται ότι τους πρόδωσε και προκάλεσε...
θανάσιμα λάθη.
Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου-υδροφόρου «Αίγινα» και ένα ακόμα μέλος του 8μελούς πληρώματος συνελήφθησαν, ενώ το Λιμεναρχείο Αίγινας διενεργεί προανάκριση. Μεγάλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει το νέο ναυάγιο με τραγική κατάληξη ξανά στην Αίγινα.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ο όγκος της υδροφόρας είναι αρκετά μεγάλος ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτός, οι ταχύτητες πολύ χαμηλές, το σημείο της πρόσκρουσης ήταν στην ανοιχτή θάλασσα και όχι σε κάποιο στενό πέρασμα και οι δύο ψαράδες ήταν εξαιρετικά έμπειροι.
Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις των ναυτικών του «Αίγινα», το σημείο στο οποίο είχε σταθεί το ψαράδικο «Παναγιώτης» ήταν πάνω στο θαλάσσιο δρόμο που κινούνται τα εμπορικά πλοία και παρά τις κόρνες και τις προειδοποιήσεις η αίσθηση που είχαν οι ναύτες ήταν ότι οι δύο ψαράδες δεν άκουσαν συνεχίζοντας να μαζεύουν τα δίχτυα τους.
Το πρώτο αρκετά ενδιαφέρον εύρημα των Αρχών είναι ότι η υδροφόρα έχει χτυπήματα από τη σύγκρουση στο πίσω μέρος της, δίνοντας μία αίσθηση ότι στην αρχή πέρασε οριακά δίπλα από το ψαράδικο, όμως η δίνη ήταν τέτοια που εκείνο αναποδογυρίστηκε πέφτοντας πάνω του. Τα μέλη του πληρώματος περισυνέλεξαν τα σώματα των δύο ανδρών, όμως ήταν ήδη αργά. Οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός τους προκλήθηκε από πνιγμό σχεδόν ακαριαία.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση κάνει ο χρόνος της σύγκρουσης, που υπολογίζεται στις 7.30. Συνήθως οι ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα τους κοντά στις 5 με 6 το ξημέρωμα.
Πολλοί οικείοι τους πιθανολογούν ότι το άγχος τους να μαζέψουν τα δίχτυα τους, που προφανώς είχαν καθυστερήσει, και να μη χάσουν το χθεσινό τους μεροκάματο τους οδήγησε να αγνοήσουν ότι βρίσκονταν πάνω στον εμπορικό δρόμο και έχοντας στο μυαλό τους να τελειώσουν όσο το δυνατό νωρίτερα δεν άκουσαν -αν όντως έτσι συνέβη- τα σήματα από την υδροφόρα.
Συντετριμμένο είναι ολόκληρο νησί γιατί οι δύο ψαράδες, ηλικίας 62 και 74 χρόνων, ήταν πολύ αγαπητοί και γνωστοί σε όλους. Οπως περιγράφει ο Δημήτρης Μούρτζης, δήμαρχος Αίγινας, στον «Ε.Τ.»: «Νιώθουμε όλοι μας μια βαθιά θλίψη. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως κάτω από τόσο ευνοϊκές συνθήκες συνέβη κάτι τέτοιο.
Το δυστύχημα έγινε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαλαμίνας και Αίγινας, ακριβώς στη μέση της διαδρομής. Η σύγκρουση έγινε ανάμεσα σε υδροφόρο σκάφος που μεταφέρει νερό στην Αίγινα, της εταιρίας Αίγινα Ν.Ε., και του ψαράδικου, στο οποίο επέβαιναν δύο αδέλφια, γνωστοί άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη καταθέσει, το πλήρωμα της υδροφόρας ειδοποίησε το αλιευτικό να φύγει από την πορεία του.
Οι δύο ψαράδες δεν άκουσαν τίποτε, μάλλον περισυνέλεγαν τα δίχτυα τους, με αποτέλεσμα να επέλθει η σύγκρουση».
Στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το ναυάγιο, 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας, στην Αίγινα, μετέβη κλιμάκιο στελεχών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου διενεργήσει περαιτέρω έρευνα.
Παράλληλα, προσωπικό της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και έφτασε στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.