Latest News

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ομάδα χιμπαντζήδων άφησε άφωνους τους επιστήμονες – Δείτε γιατί (ΒΙΝΤΕΟ)


Μια σκληρή δολοφονία και ένα επεισόδιο κανιβαλισμού συνέβη σε μια κοινότητα χιμπατζήδων στη σαβάνα της Γονγκόλι στη Σενεγάλη προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών που...
την μελετών, γιατί σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην συμπεριφορά και για την εξουσιαστική πυραμίδα αυτού του είδους.
Έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις κανιβαλισμού σ’ αυτό το είδος, αλλά ποτέ μέχρι τώρα εντός μιας κοινότητας. Επίσης, το συγκεκριμένο περιστατικό αποκτά και μια «πολιτική» χροιά, καθώς το θύμα, που ονομαζόταν Φουντούκο, ήταν πρώην «τύραννος», της κοινότητας, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία για να προσπαθήσει να ανακτήσει την εξουσία. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κοινότητα δεν είδε με «καλό» μάτι τις προσπάθειές του.
Συγκεκριμένα, ο Φουντούκο, πρίν από 13 χρόνια ήταν το Άλφα Αρσενικό της ομάδας και όπως λέει η Τζιλ Προύετζ, στο περιοδικό New Scientist, ήταν «αυταρχικός πιο σωστά τύραννος». Ο Φουντούκο αναδείχθηκε ως Άλφα Αρσενικό από την εφηβεία του και κυβερνούσε έχοντας ως δεξί χέρι έναν άλλον χιμπτζή που ονομάζεται Μαμάντου και ήταν το Βήτα Αρσενικό της ομάδας. Το 2007 ο Μαμάντου έπεσε θύμα επίθεσης από άλλα μέλη της κοινότητας και τραυματίστηκε σοβαρά, κάτι που τον οδήγησε σε αποκαθήλωση και υποβάθμιση της θέσης του στην κοινωνική ιεραρχία.
Ο «τύραννος» Φουντούκο, αφού είχε συνδέσει την εξουσία του με τον Μαμάντου, στη συνέχεια εξοστρακίστηκε και αποβλήθηκε από την κοινότητα. Από εκείνη τη στιγμή ζούσε μόνος του στα όρια της επικράτειας της κοινότητας, για σχεδόν μια πενταετία. Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η κατάστασή του ήταν νευρωτική.
Η άκαιρη επιστροφή του εκθρονισμένου βασιλιά
Στη διάρκεια αυτής της πενταετίας ο δύσμοιρος Μαμάντου είχε ανακτήσει την υγεία του και την προηγούμενη θέση του στην κοινωνία. Ήταν και πάλι το Βήτα Αρσενικό αυτή τη φορά (συμπτωματικά ή όχι) με Άλφα Αρσενικό, τον αδελφό του, ονόματι Ντέηβιντ.
Στα μέσα του 2013, ο ενήλικος Φουντούκο προσπάθησε και πάλι να ενταχθεί σταδιακά στην ομάδα, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες. Ωστόσο, όμως, ουδέποτε κατάφερε να τους πείσει να τον δεχτούν εκ νέου. Ένα βράδυ οι επιστήμονες άκουσαν μέσα στη νύχτα ιδιαίτερα άγριες κραυγές και παρατήρησαν επιθετική δραστηριότητα. Μετά από αναζήτηση, τελικά, το χάραμα ανακάλυψαν το πτώμα του Φουντούκο το οποίο έφερε σημάδια ακραίας βίας: σοβαρά τραύματα στο λαιμό και στα άκρα που μαρτυρούν ότι πέθανε από αιμορραγία.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την αντίδραση της ομάδας στη συγκεκριμένη δολοφονία και κατέγραψαν μοναδική δραστηριότητα. Πολλοί νεαροί χιμπτατζήδες πλησιάζουν το πτώμα και το χτυπούν ή το δαγκώνουν. Ωστόσο, η ηγετική ομάδα δεν έχει επιθετική συμπεριφορά. Ιδιαίτερα ο Μαμάντου τραβά το σώμα και κινείται χωρίς επιθετικότητα και όπως περιγράφεται στη μελέτη «έμοιαζε να προσπαθεί να ξυπνήσει τον Φουντούκο, αντί να προσπαθήσει να του προξενήσει τραυματισμούς, επειδή η συμπεριφορά του ήταν λιγότερο επιθετική από των άλλων αρσενικών».
Αλλά οι επιστήμονες ακόμη δεν τα είχαν δει όλα! Όπως αναφέρει η εφημερίδα El País τα «χειρότερα ερχόταν». Και ήρθαν όταν το σώμα πλησίασε η πιο ισχυρή θηλυκή της κοινότητας, η μητέρα του νυν Άλφα Αρσενικού, του Ντέηβιντ. Αφού έκανε ένα κύκλο γύρο από το σώμα, άρχισε να το δαγκώνει στο λαιμό, έκοψε κομμάτια κρέατος από τα υπόλοιπα σημεία του σώματος που τα έφαγε και στη συνέχεια έκοψε με τα δόντια της τα γεννητικά του όργανα, ενώ στη συνέχεια με το δάχτυλό της έσκισε τον πρωκτό του πτώματος.
Έλλειψη θηλυκών
Οι επιστήμονες αποδίδουν την βάναυση επίθεση σε λόγους αναπαραγωγής. Στη συγκεκριμένη κοινότητα υπάρχουν περισσότεροι αρσενικοί από τα θηλυκά σε ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό σε ασυνήθιστα επίπεδα για ζευγάρωμα. Υπό αυτές τις συνθήκες τείνει να αυξάνεται η βίαιη συμπεριφορά των αρσενικών.
Η μελέτη αναφέρει ότι «το υψηλό επίπεδο αναπαραγωγικού ανταγωνισμού των αρσενικών στη Φονγκόλι, σε συνδυασμό με την μικρή πυκνότητα του πληθυσμού σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό των ενδοκοινοτικών αλληλεπιδράσεων θα μπορούσε να εξηγήσει την επίθεση στον Φουντούκο».