Latest News

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Το 85,3% των αθλητών δηλώνει πως συμμετείχε ή πίστευε πως είχε συμμετάσχει σε «στημένο» αγώνα (ΕΡΕΥΝΑ)


Την απίστευτη έκταση του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων, αλλά και την ανάγκη για... άμεση αντιμετώπισή του, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση χειραγώγησης αγώνων σε όλα τα αθλήματα, του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 85,3% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συμμετείχε ή πίστευε ότι ίσως είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα κάποια στιγμή στην καριέρα του.
 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "FIX the FIXING" (το οποίο συντονίζει το ΤΕΦΑΑ), με τη συμμετοχή 607 ατόμων από τον χώρο του αθλητισμού -κυρίως από 3 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο και Αυστρία), με μέσο όρο ηλικίας 23,8 έτη και στην πλειοψηφία τους άνδρες (494 άτομα). 
Μεταξύ άλλων, έδειξε ότι το 34,7% των αθλητών πίστευε ότι πολλοί αγώνες στην κατηγορία του είναι χειραγωγημένοι και αυτό συνέβαινε τουλάχιστον 2 με 5 φορές σε μία αγωνιστική χρονιά, ενώ οι αθλητές επισήμαναν ότι ένα παιχνίδι είναι πιο συνηθισμένο να χειραγωγηθεί από τους παράγοντες της ομάδας (40,2%) και λιγότερο από τους αθλητές (27,7%). 
Βάσει των ίδιων στοιχείων, το 20% των ερωτηθέντων αθλητών ήταν ενήμεροι για χειραγωγημένο παιχνίδι στην ομάδα τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το ποσοστό αυτό αυξανόταν σε 38%, όταν οι αθλητές αναφέρονταν σε άλλες ομάδες.  
 Το 20% δήλωσε πως θα δεχόταν να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του για να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ αυτό που θα απέτρεπε τους αθλητές να καταγγείλουν ένα περιστατικό χειραγώγησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις αρχές.