Latest News

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Σύνοδος G7: Διαφωνίες Τραμπ με τους υπόλοιπους εταίρους στη Σικελία


Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστό ότι δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των G7 στην...
Ταορμίνα της Σικελίας.
Κατά συνέπεια μετά το γεύμα, βάσει του προγράμματος που έγινε γνωστό, ο Τραμπ θα μεταβεί στην στρατιωτική βάση της Σιγκονέλλα, όπου θα μιλήσει μόνον στους Αμερικανούς στρατιώτες και στην συνέχεια θα επιβιβασθεί στο Air Force One.
Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ουσιαστικές αποστάσεις και διαφωνίες του Τραμπ με τους υπόλοιπους εταίρους που συμμετέχουν στην σύνοδο της Κάτω Ιταλίας.
Εξάλλου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ χθες απέκρουσε τις επικρίσεις από τη μεριά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα. Ο ηγέτης των ΗΠΑ μιλώντας σε κορυφαία στελέχη της ΕΕ υποστήριξεν πως το Βερολίνο συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» όσον αφορά το εμπόριο και ότι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πουλάνε υπερβολικά πολλά αυτοκίνητα στη χώρα του.
Η Μέρκελ από την άλλη γνωστοποίησε ότι εξήγησε στον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Σικελία πως το πλεόνασμα των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφείλεται σε λόγους που η Γερμανία εν μέρει αδυνατεί να ελέγξει (!), ενώ τόνισε ότι οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε πως ο Τραμπ είπε στους Γιούνκερ και Τουσκ: «δείτε όλα αυτά τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι φρικτό. Θα το σταματήσουμε».
Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για οικονομικά θέματα, έχει στηλιτεύσει επανειλημμένα το Βερολίνο κι έχει υποστηρίξει πως η Γερμανία μειώνει τεχνηέντως τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, κάτι που η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει, τονίζοντας πως η ισχύς του νομίσματος καθορίζεται εν πολλοίς από τις πολιτικές της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, που ανήλθε σε ύψος-ρεκόρ το 2016, στα 253 δισεκατομμύρια ευρώ, προκαλεί εντάσεις και εντός της ΕΕ, με τους εταίρους του Βερολίνου να προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Οι ΗΠΑ κατέγραψαν εμπορικό έλλειμμα 64,9 δισεκ. δολαρίων έναντι της Γερμανίας το 2016, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Πάντως το έλλειμμα αυτό ήταν μειωμένο συγκρινόμενο με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς ($74,8 δισεκ.).