Latest News

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Εκατομμύρια πρόσφυγες προ των πυλών της Ευρώπης


 Από τις αρχές του 2017 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν την Μεσόγειο με τελικό προορισμό την Ευρώπη...
αποκαλύπτει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.
Μάλιστα, η εφημερίδα, επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο των γερμανικών αρχών ασφαλείας αναφέρει ότι μέχρι και τα τέλη το προηγούμενου Απριλίου περίπου 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες περίμεναν σε χώρες της βόρειας Αφρικής, την Τουρκία και την Ιορδανία, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη γηραιά ήπειρο. Το ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι ο αριθμός τους στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 5,95 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή εντός τριμήνου αυξήθηκε κατά 12%.
Από την πλευρά τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση να μην επαναπροωθούνται στη Λιβύη οι πρόσφυγες και μετανάστες που περισυλλέγονται από πλοιάρια στη Μεσόγειο, διότι οι «συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης είναι απάνθρωπες».
Η οργάνωση Pro Asyl ανέφερε ότι μέχρι και τα μέσα του Μαϊου 1.364 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τις ακτές της Ιταλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στον λεγόμενο Μεσογειακό Διάδρομο συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι περίπου 79.000 πρόσφυγες (από 78.000 τον Ιανουάριο). Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών και συγκεκριμένα οι 62.500 βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι νέες προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών πάντως πλήττουν ως επί το πλείστον την Ιταλία. Μέχρι και τα τέλη Απριλίου είχαν καταφθάσει τις ιταλικές ακτές 37.300 πρόσφυγες –το 2015, 181.500. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών προέρχεται από την Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.
Όπως αναφέρει η Bild, δεδομένης της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες προτίθενται να αναδείξουν το προσφυγικό στον προεκλογικό αγώνα.
Στο προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, που αφορά το πεδίο της ασφάλειας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η CDU προκρίνει περισσότερες συμφωνίες «στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία», κυρίως με χώρες της βόρειας Αφρικής. Η πρόταση προβλέπει την επαναπροώθηση «των ανθρώπων που διασώζονται» στις χώρες από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους και την επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα.