Latest News

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Πέντε πράγματα που δείχνουν πως κάποιος είναι ηλίθιος


Πως μπορούμε να καταλάβουμε εάν κάποιος είναι όντως ευφυής ή αν βρίσκεται στην... απέναντι πλευρά;
Κι όμως δεν είναι τόσο δύσκολο. Υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά που τα βρίσκουμε μόνο στους ηλίθιους ανθρώπους και ποτέ σε όσους είναι πραγματικά έξυπνοι.
Ας δούμε ποια είναι αυτά και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
1. Οι ηλίθιοι άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για τα λάθη τους
Είναι κάτι που κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν κάνει ποτέ. Εάν συνεχώς προσπαθείς να αποφύγεις τις ευθύνες σου τότε καταδεικνύεις πως το IQ σου δεν βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Μία νευρολογική έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έδειξε πως οι έξυπνοι άνθρωποι έβλεπαν τα λάθη τους ως μια ευκαιρία για να τα πάνε καλύτερα την επόμενη φορά και τα αποδέχονταν. Αντίθετα οι λιγότερο ευφυής δεν αποδέχονταν τα λάθη τους με αποτέλεσμα να χάνουν την αξιοπιστία τους.
2. Οι ηλίθιοι άνθρωποι νομίζουν πως πάντα πράττουν σωστά
Αποδεικνύεται πως σε μία περίπτωση αντιδικίας είναι πιο εύκολο για τους έξυπνους ανθρώπους να κατανοήσουν τον άλλον και να αποδεχτούν τα επιχειρήματα του. Η έρευνα του Πανεπιστημίου Κόρνελ έδειξε πως οι λιγότερο ικανοί άνθρωποι ήταν αυτοί που υπερτιμούσαν τις δυνάμεις τους και αδυνατούσαν να αντιληφθούν όταν κάποιος ήταν καλύτερος από αυτούς. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «Dunning-Kruger» και πήρε το όνομα του από τους δύο ψυχιάτρους που απέδειξαν το 1999 πως η άγνοια οδηγούσε κάποιον στο να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, απ' οτι έκανε η γνώση.
3. Οι ηλίθιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αντιδικία με θυμό και επιθετικότητα
Φυσικά ακόμα και οι πιο έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να θυμώσουν. Όμως για τους λιγότερο ευφυείς ανθρώπους αυτή η αντίδραση είναι η συνηθισμένη, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα επιθυμούν. Όταν αντιλαμβάνονται πως δεν ελέγχουν μία κατάσταση όσο θα ήθελαν, αντιδρούν επιθετικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, σε μία έρευνα με 600 άτομα, τους γονείς και τα παιδιά τους που διήρκεσε για 22 χρόνια, ανακάλυψαν πως το χαμηλό IQ και η επιθετικότητα πήγαιναν «χέρι-χέρι».
4. Οι ηλίθιοι άνθρωποι αγνοούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων
Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν εύκολα να κατανοήσουν την άποψη του άλλου. Ο Ρούσελ Τζέιμς του Πανεπιστημίου Texas tech παρουσίασε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Αμερικανοί και η οποία έδειχνε πως όσοι έχουν υψηλό IQ συνηθίζουν να προσφέρουν χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα. Η εξυπνάδα συνδέεται με την ικανότητα κάποιου να κατανοεί τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων και να θέλει να βοηθήσει.
Αντίθετα οι λιγότερο έξυπνοι αδυνατούσαν να φανταστούν πως κάποιος σκέφτεται διαφορετικά από αυτούς, ενώ όταν βοηθούσαν, περίμεναν πάντα κάποιο αντάλλαγμα.
5. Οι ηλίθιοι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους
Οι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά και να δώσουν κίνητρα στους άλλους. Το κάνουν αυτό γιατί δεν φοβούνται μήπως κάποιος τους επισκιάσει. Έχουν ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης και είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις δικές τους αρμοδιότητες.
Από την άλλη πλευρά οι ηλίθιοι άνθρωποι συνηθίζουν να μιλούν άσχημα για τους άλλους με στόχο να δείχνουν εκείνοι καλύτεροι. Κρίνουν και καταδικάζουν εύκολα, ενώ ένα ακόμα σημάδι έλλειψης εξυπνάδας είναι η προκατάληψη.
Σε μία έρευνα στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο «Psychological Science», δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπροκ του Οντάριο ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό IQ πιστεύουν στις σκληρές τιμωρίες.
Πολλοί βιολόγοι επίσης υποστηρίζουν πως η ανθρώπινη δυνατότητα να συνεργάζεται έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική ανάπτυξη μας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η υψηλή νοημοσύνη συνδέεται με το να είναι κάποιος καλός στο να συνεργάζεσαι με τους άλλους.Businessinsider.de