Latest News

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ντοκουμέντο: Οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες πατούν την Κύπρο για χάρη του «Αττίλα» (BINTEO)


20 Ιουλίου 1974: Η ημέρα που χώρισε το χρόνο της Κύπρου στο πριν και το μετά. Τα τουρκικά στρατεύματα εκτελούν την επιχείρηση «Αττίλας». ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σχεδόν 43 χρόνια μετά η λύση για το πολύπαθο νησί μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Η βούληση της διεθνούς διπλωματίας να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ντροπής του ψευδοκράτους επισημαίνεται από τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά, το βρετανικό «Channel 4 News» κάνει flash back στα γεγονότα με τη βοήθεια σπάνιου τηλεοπτικού υλικού: ένα βίντεο από την έναρξη του «Αττίλα», την απόβαση των πρώτων αλεξιπτωτιστών στο νησί.
Ο δημοσιογράφος Μάικλ Νίκολσον έτυχε να βρίσκεται κοντά στο πεδίο δράσης της τουρκικής αεροπορίας εξαιτίας βλάβης στο αυτοκίνητό του και μεταδίδει από πολύ κοντά τις πρώτες δραματικές εικόνες της εισβολής. Πάνω σε αυτό το βίντεο, το «Channel 4 News» χτίζει μια μίνι αναδρομή στην ιστορία της διχοτόμησης για να συνδέσει το παρελθόν με το σήμερα και τις προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.
Το βίντεο ολοκληρώνεται με τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο προμηνύουν την αίσια έκβαση της υπόθεσης.