Latest News

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΔΝΤ: Ανεπαρκή τα μέτρα του Eurogroup για το χρέος - Aπέχουμε πολύ από συμφωνία


Ως ανεπαρκή χαρακτήρισε αξιωματούχος του ΔΝΤ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που ενέκρινε το Eurogroup τη... Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg, γεγονός που φαίνεται να βάζει σε τροχιά σύγκρουσης το Ταμείο με τους Ευρωπαίους εταίρους.  
 Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί απέχουν πολύ ακόμα από μία συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. 
  Ο ίδιος άφησε αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5% αλλά πιστεύει πως το ιδανικό θα ήταν στο 1,5%. Πρόσθεσε πως όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο στόχος.   Σύμφωνα με το Bloomberg, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.     Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».