Latest News

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Το χρονικό για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά


Το μείζον θέμα της μεταφοράς του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής ήρθε ξανά...
στην επικαιρότητα. Περισσότερα εδώ
Αφορμή ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά  Γιάννη Μώραλη, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κων/νο Κοσμάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργο Σταματογιάννη και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου.
Το χρονικό 
1987: Εγκατάσταση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της οδού Σκουζέ και Φίλωνος, σε ένα κτίριο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, λόγω ύπαρξης αμιάντου και έλλειψης εξόδου κινδύνου. Πάγιο αίτημα του Δικαστικού κόσμου και φορέων της πόλης ήταν η μεταφορά των Δικαστηρίων σε ένα κατάλληλο κτίριο, που να στεγάζονται όλες οι Δικαστικές υπηρεσίες.
1992-1993: Ξεκινάει η συζήτηση για να μεταφερθούν τα Δικαστήρια Πειραιά στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σκουζέ.
2004: Είχε ανοίξει συζήτηση για μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά στα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ για τα οποία είχε εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ.
2009: Προτάθηκαν για τη στέγαση των Δικαστηρίων οι παλαιές αποθήκες στη Ρετσίνα (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας).
25/7/2013: Έγινε γνωστή από πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόθεση για μεταστέγαση όλων των Δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο του "Κεράνη" επί της οδού Θηβών στον δήμο Νίκαιας-Ρέντη.
3/10/2013: Σε Γενική Συνέλευση οι Δικηγόροι του Πειραιά δηλώνουν με συντριπτική πλειοψηφία ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μεταφορά των Δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη στη Θηβών.
25/4/2014: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τους Δικηγόρους του Πειραιά και δεσμεύεται ότι θα δώσει μάχη για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από το κέντρο της πόλης.
3/6/2014: Την πρώτη εβδομάδα από την εκλογή του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντά εκ νέου τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη, τονίζοντας πως η νέα Δημοτική Αρχή θα αποτρέψει την απομάκρυνση των Δικαστηρίων Πειραιά.
5/6/2014: Δύο ημέρες μετά, με επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ζητά να παραμείνουν τα Δικαστήρια στον Πειραιά, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το κτίριο της Ραλλείου.
2/7/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητώντας διορία έως τις 30 Οκτωβρίου για να καταθέσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μια συγκεκριμένη πρόταση.
17/7/2014: Σε συνέντευξη τύπου φορέων της πόλης ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επισημαίνει πως η Δημοτική Αρχή δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των Δικαστηρίων.
22/7/2014: Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θέτει, μεταξύ άλλων, την παραμονή των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης.
5/8/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα για την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά.
11/8/2014: Ο κ. Γιάννης Μώραλης συναντά μαζί με φορείς της πόλης (Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, Επιμελητήρια) τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου στον οποίο ζητά εκ νέου την παραμονή των Δικαστηρίων στον Πειραιά.
16/9/2014: Η ημερομηνία μεταφοράς των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
14/10/2014: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ανακοινώνει μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη στο Δημαρχείο Πειραιά πως τα Δικαστήρια θα παραμείνουν στον Πειραιά και πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταστέγασή τους
στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής, υιοθετώντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Πειραιά.
9/4/2015: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποιεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, για τη μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου στο κτίριο της Ραλλείου.
5/05/2015: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, υποδέχεται στον Πειραιά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο και την τότε Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Βασιλική Θάνου, μαζί με αιρετούς και φορείς της πόλης, όπου επισκέπτονται το κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά.
5/11/2015: Ο κ. Γιάννης Μώραλης, υποδέχεται στο Δημαρχείο Πειραιά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο, αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς της πόλης. Στη συνάντηση είχαν εξεταστεί, οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης για την μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.
11/2/2016: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, πραγματοποιεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου θέτει μεταξύ άλλων, τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής.
14/4/2016: Στα εγκαίνια του σχολικού συγκροτήματος της Ραλλείου Σχολής, ο κ. Μώραλης αναγγέλλει θετικές εξελίξεις στην μεταφορά των Δικαστηρίων Πειραιά.
7/7/2016: Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κων/νο Κοσμάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη, εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου, δικαστών και εργαζομένων, όπου και δόθηκε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.
@ Το χρονικό δεν είναι δικό μας, αλλά του Δήμου Πειραιά και το αναδημοσιεύουμε γιατί πραγματικά αξίζει το κόπο να έχει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για ένα θέμα που απασχολεί την πόλη εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια...