Latest News

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Συγχαρητήρια Γαβρίλη για την απομάκρυνση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά


Συγχαρητήρια έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή την εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά από...
τους πρόσφυγες.
Η δήλωση Γαβρίλη είναι η εξής:
«Από τον Ιούνιο του 2015 πέρασαν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000.000 πρόσφυγες.
Τους πρώτους μήνες η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, με πολλούς εθελοντές, κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους κατά τη διέλευσή τους από το λιμάνι.
Όμως, από τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της χώρας το λιμάνι του Πειραιά μετατράπηκε σε ένα χώρο αναγκαστικής παραμονής χιλιάδων προσφύγων ενώ εκείνο το διάστημα λειτούργησε και η Δομή Φιλοξενίας στο Σχιστό. 
Υπήρχαν ημέρες που σε αυτούς τους δύο χώρους βρίσκονταν πάνω από 9.000 πρόσφυγες και οι δυσκολίες στην διαχείριση του θέματος άρχισαν να εντείνονται.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού σε απόλυτη συνεργασία με την Αλληλεγγύη Πειραιά και την ουσιαστική συνδρομή όλων των επιστημονικών φορέων, επαγγελματικών συλλόγων, καταστηματαρχών κ.α. προχώρησε σε μια μεγάλη κινητοποίηση στήριξης των προσφύγων.
Αυτή η κινητοποίηση, η ενότητα και η ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών διαμόρφωσε τη πολιτική θωράκιση, που χρειάστηκε για να απομονωθούν οι μεμονωμένες φωνές, που επιχείρησαν να δηλητηριάσουν τις τοπικές κοινωνίες ενισχύοντας τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, στα οποία επενδύουν τα νεοναζιστικά μορφώματα.
Τώρα με την αποχώρηση και των τελευταίων προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη τεράστια προσπάθεια κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και τους εθελοντές, που την στήριξαν και συνέδραμαν μέχρι την τελευταία ώρα».