Latest News

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Σύρος πρόσφυγας και… εφοπλιστής!


Γεννήθηκε στη Λαοδικεία, κυριαρχεί στη ναυτιλία με «σπίτι» το λιμάνι του Πειραιά. Ο Μoustafa Sabbagh αγόρασε το ελληνικό φορτηγό πλοίο «Global Island» έναντι 3,7 εκατ. δολαρίων και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά

του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Το φορτηγό πλοίο «Global Island», εκτοπίσματος 53.600 τόνων και ναυπήγησης του 2004, είναι ένα καινούργιο βαπόρι που μέχρι χθες ανήκε σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Πριν από λίγες μέρες, όμως, άλλαξε χέρια έναντι του ποσού των 3,7 εκατ. δολαρίων και πέρασε σε… εφοπλιστές από τη Συρία, που μετέφεραν την έδρα τους στον Πειραιά, αναζητώντας ένα ήρεμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η είδηση κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδιάφορη έως ασήμαντη. Παίρνει όμως άλλες διαστάσεις, αφού συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό και τις ατέλειωτες ροές των απελπισμένων μεταναστών, που κατακλύζουν ολόκληρη την χώρα και ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες δίπλα σε σκουπίδια και τρωκτικά. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος και η εξαίρεση του κανόνα της εξαθλίωσης…
Όπως αποκάλυψαν, επίσης, Κούρδοι και Ιρανοί πρόσφυγες στον Πειραιά και στην πλατεία Βικτωρίας, το ίδιο συμβαίνει και με επιχειρηματίες από τις πατρίδες τους που, εκμεταλλευόμενοι την κρίση στην Ελλάδα, ψάχνουν ευκαιρίες για επενδύσεις…
Διωγμένος από τον Άσαντ
Πίσω από την αγοραπωλησία του «Global Island» φέρεται να είναι ο Μουstafa Sabbagh, βαθύπλουτος επενδυτής από περιοχή της Λαττάκειας με επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, που ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα, διωγμένος από το καθεστώς Άσαντ.
Ο Sabbagh γεννήθηκε στη Λαοδικεία και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Ο πατέρας του ήταν ιδεολογικά αντίπαλος του καθεστώτος και έτσι, για να γλυτώσουν τη σύλληψη, διέφυγαν αρχικά σε γειτονική χώρα.
Από εκεί ξεκίνησε έναν κύκλο επενδύσεων που επεκτάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κυριαρχεί στους τομείς της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και του εμπορίου με αγορές σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Σε πολυτελή γραφεία στο λιμάνι του Πειραιά, εγκατέστησε τη ναυτιλιακή εταιρία La Maritime.
Η LA Maritime συνδέεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της διεθνούς ναυτιλιακής επιθεώρησης «Trade Winds», με τη Shehadah Maritime Co Ltd, που είχε έδρα στο Ταρτούς, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας μετά τη Λαττάκεια. Η Shehadah έχει ιδρύσει ναυτιλιακή από το 2002 στον Πειραιά, με την επωνυμία Shehadah Maritime Co (SMC), η οποία διέκοψε όμως τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2014, λίγους μήνες μετά την ίδρυση της LA Maritime στον Πειραιά τον Ιούλιο του 2013, με έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση, αναφέρει το «Trade Winds». Η LA Maritime ελέγχει ένα ακόμα φορτηγό πλοίο.

Η σχέση με την οικογένεια Khoury
Εξαιτίας αυτού του πλοίου όμως, η συριακή ναυτιλιακή φέρεται να σχετίζεται και με τη λιβανέζικων συμφερόντων, που η έδρα της είναι επίσης στον Πειραιά, Blue Fleet Group. Επικεφαλής της Blue Fleet εμφανίζεται μέλος της οικογένειας Khoury, χωρίς να διευκρινίζεται κατά πόσο συνδέεται συγγενικά με τη γνωστή οικογένεια Khoury, η οποία μαζί με την οικογένεια Sabbagh ελέγχουν μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές του κόσμου, την εδρεύουσα στο Μαρούσι Consolidated Contractors Corp (CCC). Ειδικότερα, το δεύτερο πλοίο της LA Maritime εμφανίζεται και στον υπό διαχείριση στόλο της Blue Fleet.

Προτιμούν την Ελλάδα
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ανάγκασε πολλούς επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν την χώρα. Πολλοί πήγαν στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στον Καναδά, ενώ κάποιοι άνοιξαν γραφεία και στην Ελλάδα.
Η προτίμηση των συριακών ναυτιλιακών στην Ελλάδα διευκολύνθηκε και από δύο συμφωνίες μεταξύ Αθήνας και Δαμασκού. Την παλαιότερη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας ναυτιλιακών κερδών, που ισχύει από το 1969, αλλά και από τη συμφωνία ναυτιλιακών, που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι Σύροι εφοπλιστές δεν είναι άγνωστοι στους Έλληνες ομόλογούς τους. Ενίοτε είναι και αγοραστές ελληνικών πλοίων.
Παράγοντες στον Πειραιά αναφέρουν ότι μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι και ανωτέρα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών ή διευθυντές άλλων επιχειρήσεων που τους γνωρίζουν ,επειδή στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί μαζί τους. Όλοι συνοδεύονται από τις οικογένειες τους και προσπαθούν να προωθηθούν στην Ευρώπη.
Τώρα –όπως αποκαλύπτουν πρόσφυγες που γνωρίζουν– κοινός στόχος Ιρανών και Kούρδων επιχειρηματιών είναι να γίνει η Ελλάδα η βάση της δραστηριότητάς τους σε Ευρώπη και Βαλκάνια. Μάλιστα, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πλάνα τους, σχεδιάζουν αγορές κατοικιών αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Αθήνα, για να εξασφαλίσουν άμεσα άδειες παραμονής, εκμεταλλευόμενοι τον σχετικό νόμο.
Εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αυξημένο τουριστικό κύμα από το Ιράν προς την Ελλάδα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, που διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα και ήδη δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου και του τουρισμού, βλέπουν ευκαιρία στην ελληνική αγορά και σπεύδουν να τοποθετηθούν. Άμεσα εμπλεκόμενοι στις συγκεκριμένες εξαγορές είναι 17 Ιρανοί επενδυτές.
Και ξενοδοχειακές μονάδες
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κλειστεί ήδη δύο συμφωνίες για εξαγορές ξενοδοχείων σε Αχαΐα και Ήπειρο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για πέντε συμφωνίες σε Κω, Κρήτη, Πόρτο Χέλι και Ρόδο.
Το ξενοδοχείο στην Ήπειρο είναι μια επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ, χωρίς τις επιπλέον επενδύσεις, και στα 20 εκατ. ευρώ είναι το τίμημα για την εξαγορά του ξενοδοχείου στην Αχαΐα, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες δαπάνες για επεκτάσεις και ανακαινίσεις. Πιο εντυπωσιακό είναι το σχέδιο της ομάδας των Ιρανών επιχειρηματιών που συζητούν την απόκτηση μεγάλου συγκροτήματος ξενοδοχείων στην Κω. Πρόκειται για συγκρότημα πέντε μονάδων συνολικής δυναμικότητας 5.000 κλινών, στη θέση Ψαλίδι, για την απόκτηση του οποίου αναμένεται να επενδυθούν 70 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι Ιρανοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν και έκταση του Δημοσίου στην Κω, που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να φτιάξουν γήπεδο γκολφ και προπονητικό κέντρο που θα φιλοξενεί αθλητικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Το επιχειρηματικό τους σχέδιο περιλαμβάνει και την πώληση αφορολόγητων ειδών από το νέο ξενοδοχείο. Ωστόσο, αν και δικαίωμα taxfree έχουν όλα τα ξενοδοχεία (για πωλήσεις σε ξένους με ξένο διαβατήριο), δυνατότητα για πωλήσεις αφορολογήτων ειδών έχουν μόνο τα ΚΑΕ.
Συνολικά, ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχουν εκφράσει 150-160 Ιρανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κbsroyal. Οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις των Ιρανών με Έλληνες επιχειρηματίες δεν σταματούν στα ξενοδοχεία, αφού έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα αξίας 25 εκατ. ευρώ για εξαγορές εταιρειών τροφίμων που παράγουν κομπόστες, λάδι και ελιές. Επίσης ενδιαφέρονται για επενδύσεις στο real estate, στον κλάδο χονδρικής και λιανικής πετρελαίου και στους κλάδους του φαρμάκου και των φαρμακευτικών υλικών.
Ενδιαφέρον για επέκταση της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα με εξαγορά επιχειρήσεων δείχνουν και επιχειρηματίες από το ιρακινό Κουρδιστάν και ήδη υπάρχουν αιτήματα από 100 Κούρδους επιχειρηματίες για ανεύρεση και αγορά πολυτελών κατοικιών στην παραλιακή λεωφόρο. Προτεραιότητα για τους Κούρδους επιχειρηματίες είναι και η δημιουργία αεροπορικής εταιρείας, που θα συνδέει απευθείας το ιρακινό Κουρδιστάν (τις πόλεις Αρμπίλ ή Σουλεϊμανίγια) με την Αθήνα.
Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 09/04