Latest News

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Χάος και επεισόδια στα Σκόπια (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)


Χάος επικράτησε στο κέντρο των Σκοπίων όταν χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του προέδρου της χώρας...
Γκιόργκι Ιβάνοφ και κατά της απόφασης του να να απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών. Μάλιστα εισέβαλαν σε γραφείο που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος και το κατέστρεψαν.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προσήγαγε 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.
Ειδικότερα, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό μίας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου, στις οποίες η αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 
Ωστόσο υπήρξε και αντιδιαδήλωση από υποστηρικτές της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ στο κέντρο των Σκοπίων. Όμως η αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ώστε οι χιλιάδες διαδηλωτές των δύο αντίπλαων πλευρών να μην έρθουν σε επαφή. 
Την Τρίτη, ο πρόεδρος Ιβάνοφ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι χορηγεί αμνηστία σε όσους εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν από τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει πέρυσι η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ.
Ο κ. Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να επανέλθει η ομαλότητα στην πολιτική σκηνή της χώρας και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, για την οποία άφησε να εννοηθεί ότι υποκινήθηκε από ξένα κέντρα.
Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε τον κ. Ιβάνοφ για πραξικοπηματική ενέργεια, ενώ ζήτησε την παραίτησή του και ανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις.