Latest News

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τρόμος στις Βρυξέλες - Διαδοχικές εκρήξεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)


Συγκλονισμένη η Ευρώπη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί στην πρωτεύουσα του Βελγίου. ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και από διεθνή πρακτορεία είναι συγκεχυμένες. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει επιβεβαιωθεί ότι 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και ότι υπάρχουν νεκροί και από την έκρηξη στο σταθμό του Μετρό. Οι Βρυξέλλες είναι μία πόλη-φάντασμα καθώς οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και δεν λειτουργεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς. Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης
Συνεχής ενημέρωση
13:40 Τραγικές μαρτυρίες από αυτόπτες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη. «Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο. «Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια... είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική. «Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».
13:20 Δύο τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και ένα e-mail έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση στο twitter, και απαντούν σε όσους επιθυμούν να έχουν ενημέρωση για την κατάσταση στο Βέλγιο: 210-3681730, 210-3681350, e-mail:mdk@mfa.gr
13:15 Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τις φονικές εκρήξεις στις Βρυξέλες κατά την επίσκεψή του στην Κούβα σήμερα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Βέλγους ομολόγους τους, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε το πρωί για τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται και θα συνεχίσουν να είναι σε στενή επαφή με τους Βέλγους ομολόγους τους».
13:05 Οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας. Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.
12:56 Η εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό των Βρυξελλών επιβεβαίωσε ότι 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στο σταθμό Μάλμπεκ.

12:45 Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, επιβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας έγιναν από βομβιστές αυτοκτονίας. Σε δήλωσή του στην Βελγική τηλεόραση είπε ότι έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους των Βρυξελλών και συνέστησε ψυχραιμία και αλληλεγγύη μετά την τραγικές στιγμές που ζει η χώρα.
12:37 Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. «Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».
12:36 Ο στρατός και αστυνομία του Βελγίου ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, έπειτα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών σήμερα το πρωΐ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga News. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι βελγικές αρχές στέλνουν επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις.Την ίδια στιγμή, η Γαλλία αξιώνει να ενισχυθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ανακοινώνοντας την ανάπτυξη επιπλέον 1.600 αστυνομικών και μελών της χωροφυλακής στη χώρα, μετά τις "σοβαρές επιθέσεις" στις Βρυξέλλες. "Βρισκόμαστε σε πόλεμο" και "απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών", δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
12:35 Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον βελγικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας «ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής "μυρίζει μπαρούτι", ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα».
12:26 «Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και το φίλο βελγικό λαό, που σήμερα πενθεί. Πενθούμε και εμείς μαζί τους.  Οι στυγνές δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι χτύπημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι χτύπημα και στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις στο Βέλγιο «υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις μιας δύσκολης εποχής. Η πάταξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών είναι ζωτική ανάγκη και προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κρατών.  Οφείλουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε - και στην πατρίδα μας - τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: Την ασφάλεια και την ελευθερία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
12:22  "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον βελγικό λαό. Ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός δεν πρέπει να νικήσουν την Ευρώπη" αναφέρει μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter.
12:21 Οι βελγικές αρχές στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.
12:20 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το χαμό τόσων ανθρώπων στις διαδοχικές εκρήξεις στις Βρυξέλλες.
12:17 Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «οι σκέψεις μας με τις οικογένειες των θυμάτων. Ζούμε ελεύθερα μένουμε ασφαλείς».
12:12 Η Ε.Ε θα επιστρέψει την αλληλεγγύη των Βρυξελλών και θα βοηθήσει τις Βρυξέλλες, το Βέλγιο και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές απειλές, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
12:08 «Mε την καρδιά, με τη σκέψη μας στις Βρυξέλλες», έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός,Ματτέο Ρέντσι, στον λογαριασμό του στο Twitter, με αναφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα. Παράλληλα, σε σχόλιό του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η τρομοκρατία, δυστυχώς, λειτουργεί επιλέγοντας συγκεκριμένα σύμβολα».
12:01 Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό προκάλεσαν τουλάχιστον 21 θανάτους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δόθηκε λίγο πριν από τις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη βελγική πρωτεύουσα προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπάρχουν "11 θάνατοι" στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης "περίπου δέκα" στον σταθμό Μάαλμπεκ στη ευρωπαϊκή συνοικία "όπου σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μετρό", δήλωσε ο Μέις. "Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί, η κατάσταση είναι αρκετά χαωτική".
11:58 Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαιώνει αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας, μετέδωσε το δίκτυο RTBF, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
11:47 Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση της Αegean, σήμερα, από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας «οι πτήσεις Α3621, Α3622, Α3623 προς/από Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα 22 Μαρτίου, καθότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό. Οι αλλαγές εισιτηρίων είναι δυνατές χωρίς χρέωση και οι ακυρώσεις πραγματοποιούνται με πλήρη επιστροφή χρημάτων για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια προς/από τις Βρυξέλλες μέχρι και 31 Μαρτίου».
11:46 Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. "Συστήνεται στους πελάτες τηςEurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό", αναφέρει σε μήνυμά της στο Twitter.
11:45 Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν "επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης", δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν. "Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας", έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Δανός ομόλογός του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν κατήγγειλε στο Twitter μια "απεχθή επίθεση". "Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών", πρόσθεσε.
Διπλή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στη συνέχεια μια άλλη σε ένα σταθμό του μετρό στην ευρωπαϊκή συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας. Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο προκάλεσαν τουλάχιστον 13 νεκρούς και 35 τραυματίες, μετέδωσαν πολλά βελγικά ΜΜΕ.
11:40 Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε το κοινό στη βελγική πρωτεύουσα να αποφεύγει κάθε μετακίνηση. 
11:36 Σοκαρισμένος από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στην πόλη. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας.
11:35 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.
11:30 Στο ανώτατο επίπεδο "πορτοκαλί" ανεβαίνει το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.
11:19 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα προεδρεύσει μιας συνεδρίας της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. "Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε", έγραψε ο Κάμερον στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA. "Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα το πρωί", πρόσθεσε ο Κάμερον.
11:18 Έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων
11:17 Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε πως σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα-13 νεκροί και 35 σοβαρά τραυματίες στο αεροδρόμιο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10 έχουν χάσει τη ζωή τους στην τρίτη έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ μια ακόμα έκρηξη σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της βελγικής πρωτεύουσας: λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία.
11:16 Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter. Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.
11:16 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε σε έναν ή ίσως δύο σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών. Εκπρόσωπος των αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο βρίσκεται εκεί κοντά, δήλωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά.
11:15 Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώναναφέρει ότι «η πρωτεύουσα της Ένωσής μας, δέχεται επίθεση. Θρηνούμε νεκρούς, δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο» και καταλήγει με τη φράση στα Γαλλικά «Nous sommes tous Bruxellois» (είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες). 
11:14 "Μείνετε εκεί που είστε", συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Στη Βελγική πρωτεύουσα δεν κινείται τίποτα, οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν ακινητοποιηθεί και το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι αύριο.
11:13 "Τα Ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται από κοινού για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων" αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπέυθυνη για το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η Επιτροπή συστήνει στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι ή μέσα σε κτίρια.
11.09 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.
11.05 Με αρκετή καθυστέρηση το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα.
11:01 Σε 13 ανήλθαν οι νεκροί, σε 35 οι τραυματισμένοι σοβαρά από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, μεταδίδει το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT. Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, μεταδίδει το ίδιο δίκτυο, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει γνωστό ποια πηγή επικαλείται.
10:49 Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης η επίθεση οφείλεται σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας. Το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει σχετικά με τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.
10:47 Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια του Παρισιού, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού αεροδρόμιου.
10:45 Σε έως και 10 ανέρχονται οι νεκροί και σε 30 οι τραυματίες από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο RTBF, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το πιο κοντινό νοσοκομείο, όπου διακομίσθηκαν οι τραυματίες. Στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 30 τραυματίες, σύμφωνα με το RTBF.
10:40 Η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40, από Αθήνα για Βρυξέλλες, δεν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Σύμφωνα με την Αegean δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό που θα γίνει η προσγείωση του αεροσκάφους.
10:40 Κλείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η αρχή μεταφορών της βελγικής πρωτεύουσας. Λίγο νωρίτερα το δίκτυο RTBF είχε μεταδώσει ότι σημειώθηκε έκρηξη και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα. Επίσης η εταιρεία διαχείρισης του μετρό STIB ανακοίνωσε στο Twitter και αυτή ότι κλείνει το μετρό στην πρωτεύουσα.
10:30 Οι Βρυξέλλες έκλεισαν, έχει κλείσει το αεροδρόμιο το μετρό και οι δρόμοι που οδηγούν στις Βρυξέλλες, ανέφερε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
10:25 Έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το δίκτυο RTBF.
10:22 Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, σύμφωνα με το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF. Το αεροδρόμιο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων. Παράλληλα οι αρχές του αεροδρομίου ανέστειλαν όλες τις πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, σύμφωνα με τον λογαριασμό του αεροδρομίου στο Twitter. "Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεοις έχουν ματαιωθεί", σημειώνεται στον λογαριασμό στο Twitter. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
10:19 Αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου.
10:10 Το αεροδρόμιο εκκενώνεται αυτή τη στιγμή και έχουν σταματήσει όλες οι πτήσεις. Η μεταφορά με τρένο από και προς το αεροδρόμιο έχει διακοπεί προσωρινά ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως υπάρχουν πολλοί αναίσθητοι άνθρωποι στο χώρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τις Βελγικές αρχές, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται αν πρόκεται για τρομοκρατική επίθεση.
Η Βελγική τηλεόραση αναφέρει πως σημειώθηκε έκρηξη και στο σταθμό του μετρό στο Μόλενμπεργκ.

Δημοσιογράφος από το Sky News βρισκόταν εκείνη την ώρα στο αεροδρόμιο και δίνει λεπτομέρειες για τη συγκλονιστική στιγμή των εκρήξεων.
Από τις ισχυρότατες εκρήξεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής στην αίθουσα αναχωρήσεων.