Latest News

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο!

Μεγάλη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα καταγράφει η...
Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας προκύπτει πως μόλις το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά (δηλαδή λιγότερος από 1 στους 3). Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνοντας πτώση από το 31,9% (ποσοστιαία πτώση 14,4%).
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα». Ακόμη οι ευκαιριακοί καπνιστές μειώθηκαν από 6% σε 5,2% μια μείωση της τάξεως του 13,3%. Σχετικά με την ηλικία που αρχίζουν οι Έλληνες το τσιγάρο προκύπτει ότι το 42,5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων από κάθε καπνιστή έχει μειωθεί σημαντικά. Επίσης, και συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45,3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα.
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει πάντως το παθητικό κάπνισμα. Κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα. Σε κάθε νοικοκυριό, ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο, ηλικίας 15 ετών και άνω.