Latest News

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Σόιμπλε: Η αξιολόγηση θα κλείσει έως το Πάσχα

Την εκτίμησή του ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα...

τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου (ορθόδοξο Πάσχα) εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, ο Σόιμπλε ανέφερε στο περιθώριο του Ecofin ότι οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Ο Σόιμπλε, μειώνει ωστόσο τις προσδοκίες σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους -θέμα που άνοιξε επισήμως χθες ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup-, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επί του παρόντος η όποια συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά για λόγους πρεστίζ.

Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για τους γερμανούς βουλευτές και πολίτες που μπορεί να τους πείσει για το λόγο που θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το σχόλιο αυτό του Σόιμπλε απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό και στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, όπου η κατάσταση για την κυβέρνηση με δεδομένες τις εξελίξεις στο προσφυγικό είναι κάθε άλλο παρά εύκολη, σχολιάζουν οι ειδικοί.

Η παραπάνω άποψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει δοθείσης ευκαιρίας, το έκανε και σήμερα, ότι η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ. Με δεδομένο ότι το Ταμείο αναδεικνύει το θέμα του χρέους ως μείζων, ίσως οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν αυτή την παραχώρηση.

Το θέμα για έναρξη της συζήτησης σχετικά με το ελληνικό χρέος άνοιξε χθες (Δευτέρα) στο Eurogroup ο πρόεδρος του Γ.Ντάισελμπλουμ. Πριν ακόμη τελειώσει κυκλοφόρησε ευρέως η διαρροή ότι είπε στους υπουργούς Οικονομικών ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση τον Απρίλιο.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ δεν επανέλαβε τα περί Απριλίου, τοποθέτησε όμως την έναρξη της συζήτησης «στο εγγύς μέλλον» χρησιμοποιώντας μια επιχειρηματολογία πιο κοντά στα όσα λέει το ΔΝΤ. Δεν θα λειτουργήσει το πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση χρέους, είπε ουσιαστικά ο Ντάισελμπλουμ, υιοθετώντας μια πάγια θέση του ΔΝΤ. Πολλές φορές χρησιμοποίησε άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup και την εικόνα ενός παζλ στα κομμάτια του οποίου περιλαμβάνονται τόσο τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις όσο και οι κινήσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Η τοποθέτηση αυτή του Ντάισελμπλουμ δημιούργησε ικανοποίηση στην Αθήνα με την κυβέρνηση να προσδοκά τώρα απομείωση του χρέους αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τα δύο θέματα να τρέχουν σχεδόν παράλληλα.

Άλλωστε ερωτηθείς εάν αυτό είναι εφικτό, δηλαδή να τρέξουν παράλληλα τα δύο θέματα, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε «και ναι και όχι». Όπως εξήγησε, «μπορούμε να μιλήσουμε για τα νούμερα του χρέους νωρίτερα, πρέπει όμως να ξέρουμε τα μέτρα και το συνταξιοδοτικό. Όλα τα στοιχεία θα συνθέσουν ένα παζλ τους επόμενους μήνες».

Και το κλειδί βρίσκεται ακριβώς στο πώς θα διαμορφωθεί αυτό το παζλ. Δηλαδή τι μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές από την Ελλάδα στην αξιολόγηση που ξεκινά τις επόμενες ημέρες, αφού το κουαρτέτο επιστρέφει από σήμερα (Τρίτη), και κατ' επέκταση τι τίμημα θα κληθεί να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η πολυπόθητη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Μόνο όταν ξεκαθαρίσουν οι απαιτήσεις των δανειστών θα ξέρει κανείς ασφαλώς εάν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ήταν θετικές ή απλώς το τυράκι στη φάκα σκληρών μέτρων.