Latest News

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Τι λέει η Νίνα Κασιμάτη για την υπόθεση Μουζάλα


«Αιχμές» για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «πατούν» στην ατυχή αναφορά της λέξης «Μακεδονία» από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα,"για να ισχυριστούν ότι...
τάχα είναι λυμένο το ζήτημα, επειδή οι περισσότεροι αποκαλούν το γειτονικό κρατίδιο ως «Μακεδονία»!!!", άφησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.
 Η ίδια υπενθύμισε ότι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 απορρίφθηκε η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, διότι όπως γράφτηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων "η πρόσκληση για ένταξη της FYROM θα αποσταλεί μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας". 
Στο σχόλιο που έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook, η Νίνα Κασιμάτη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Άλλο πράγμα λοιπόν αν πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας λόγω γλωσσικού ολισθήματος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με την εθνική γραμμή, και άλλο πράγμα στο όνομα της μη παραίτησής του κάποιοι να επισπεύδουν να "λύσουν" μόνοι τους αυτό το ανοιχτό, πολύπλοκο και καίριο εθνικό ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους στα βόρεια σύνορά μας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως FYROM (από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Συμβούλιο Ευρώπης κλπ), επειδή τάχα οι περισσότεροι το αποκαλούν "Μακεδονία"».
Αναλυτικά η ανάρτηση της έχει ως εξής:
 «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 απορρίφθηκε η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, διότι όπως γράφτηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων (βλ. παράγραφο 20 ...invitation to the former Yugoslav Republic of Macedonia will be extended as soon as a mutually acceptable solution to the name issue has been reached...) "η πρόσκληση για ένταξη της FYROM θα αποσταλεί μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας". 
Άλλο πράγμα λοιπόν αν πρέπει να παραιτηθεί σήμερα, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας λόγω γλωσσικού ολισθήματος, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με την εθνική γραμμή, και άλλο πράγμα στο όνομα της μη παραίτησής του κάποιοι να επισπεύδουν να "λύσουν" μόνοι τους αυτό το ανοιχτό, πολύπλοκο και καίριο εθνικό ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους στα βόρεια σύνορά μας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως FYROM (από ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Συμβούλιο Ευρώπης κλπ), επειδή τάχα οι περισσότεροι το αποκαλούν "Μακεδονία".
Αν μη τι άλλο, οι ρευστές γεωπολιτικές εξελίξεις και η κρίση του προσφυγικού που καλούμαστε πρακτικά μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα μάλιστα με τις αξιώσεις της Τουρκίας τόσο για το Αιγαίο όσο και για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, θα έπρεπε να διδάσκουν ότι στα εθνικά θέματα δεν απεμπολούμε οικειοθελώς τα κεκτημένα μας. 
Τέλος, να σημειωθεί ότι μόνο η γείτων Τουρκία διαχώρισε τη θέση της από το παραπάνω κείμενο συμπερασμάτων, διότι αναγνωρίζει διμερώς τη FYROM ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ το ζήτημα είναι διεθνώς διπλωματικά ανοιχτό».