Latest News

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Απόφαση - βόμβα για 800.000 αγρότες: Καλούνται να επιστρέψουν έντοκα τις κοινοτικές επιδοτήσεις 2009!

Ενώ οι μνήμες είναι νωπές από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και η σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών για το...
φορολογικό και το ασφαλιστικό αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, μια απόφαση-βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προμηνύει νέες θύελλες.

Πρόκειται για τις περίφημες επιδοτήσεις του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» της περιόδου Καραμανλή, το 2009, επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, οι οποίες κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Κομισιόν το 2011 και είχε ζητηθεί η επιστροφή τους.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλλει αίτημα «αναίρεσης» της απόφασης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να μην επιστρέψει το σύνολο των 425 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν τότε σε 800.000 αγρότες - περίπου 530 ευρώ ανά «κεφάλι» - αλλά να επιτύχει έναν συμβιβασμό με μικρότερο ποσό. Το αίτημα, ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτό και έτσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το επικύρωσε στο σύνολό του.
Το σκεπτικό βασίζεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές τους αγρότες σε ποσοστό άνω του 30% της εξαρτημένης παραγωγής, ενώ οι ζημιές στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά δεν ξεπέρασαν το 20%.
Έτσι, όπως προτείνει τώρα η Κομισιόν, θα πρέπει οι επιδοτήσεις να επιστραφούν από τους ίδιους τους αγρότες και μάλιστα έντοκα, με αποτέλεσμα το προσεχές χρονικό διάστημα να λάβουν... μπιλιετάκια.