Latest News

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Hotspot: Έχουν κάνει το Πέραμα χαβούζα της Αττικής!


Δευτέρα πρωί στο Πέραμα. Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των κατοίκων της εργατικής συνοικίας του Πειραιά ήταν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που κατασκευάζεται στο παλιό στρατόπεδο πεζικού...
στο Σχιστό.

«Έχουν κάνει το Πέραμα τη χαβούζα της Αττικής» λέει ένας ηλικιωμένος.

«Να τους πάρει ο δήμαρχος στο σπίτι του όλους αυτούς που μας κουβάλησε εδώ» λέει μια «αγανακτισμένη» μητέρα, η οποία κρατά από το χέρι της τη μικρή της κόρη που μόλις πήρε από το σχολείο.

«Δυστυχισμένοι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν είναι κι αυτοί. Έχουμε κάνει και εμείς πρόσφυγες και τους καταλαβαίνω… Αλλά εμείς τι φταίμε να μας τους κουβαλούν εδώ χάμω» αντιτείνει μια μεγαλύτερη σε ηλικία κυρία.

«Να δω τι θα κάνουν οι κυβερνώντες όταν θ’ αρχίσουν να μπουκάρουν στα σπίτια και να… βιάζουν τα παιδιά και τις γυναίκες μας, όπως έκαναν στη Γερμανία» είναι η πιο ακραία φωνή που ακούγεται εκείνο το – κατά τ’ άλλα – ηλιόλουστο πρωινό του Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, 500 χιλιόμετρα βορειότερα, ο δήμαρχος Δέλτα, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, λιντσάρεται από εξαγριωμένους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία προσφυγικού καταυλισμού στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο της περιοχής, ενώ στην Κω οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής οργανώνουν και προΐστανται στα επεισόδια μεταξύ «αγανακτισμένων κατοίκων του νησιού» και των ΜΑΤ έξω από τον χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το κέντρο καταγραφής προσφύγων και μεταναστών – το λεγόμενο hotspot. 

Η διαχείριση του προσφυγικού και η επιδιωκόμενη έξωση της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό το ενδεχόμενο για τις εξαγωγές και το εμπόριο για τη χώρα μας, για την οποία πιέζει το μπλοκ των «σκληροπυρηνικών» Ευρωπαίων εταίρων, με πρώτη την Αυστρία, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της Χρυσής Αυγής.

Τα μορφώματα
Την Τετάρτη, τα υπόδικα μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος βρήκαν την ευκαιρία να στήσουν ακόμα ένα «θέατρο σκιών» στη Βουλή, κατά τη διάρκεια επίκαιρης συζήτησης για το μεταναστευτικό.

Οι Κασιδιάρης, Παππάς και Κούζηλος σ’ ένα παραλήρημα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και φυλετικού μίσους επιτέθηκαν με φαιδρούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των προσφύγων, με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση νέων οπαδών.

Βέβαια, στην πρόσφατη συγκέντρωση των «κατοίκων του Περάματος και του Κερατσινίου» ενάντια στην κατασκευή του προσφυγικού καταυλισμού στο Σχιστό, οι νοσταλγοί των ναζί δεν κατάφεραν να μαζέψουν περισσότερους από… 100 οπαδούς τους, παρά την παρουσία στο Σχιστό των Παναγιώταρου, Κασιδιάρη.

Όμως ο «σπόρος» της ξενοφοβίας και του ρατσισμού υπάρχει και αρκεί μια «σπίθα» για να βγουν στην επιφάνεια τα πιο απάνθρωπα και κτηνώδη ένστικτα.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος του κλεισίματος των βαλκανικών συνόρων, κυρίως του μεθοριακού σταθμού της Ειδομένης με τα Σκόπια, καθώς και της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες, για την επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του την ολοκλήρωση της κατασκευής των τεσσάρων από τα πέντε «hotspots», στη Λέσβο, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Χίο (όπου θέμα συζήτησης και αρνητικών σχολίων αποτέλεσε η «έμπνευση» των υπαλλήλων της FRONTEX να περάσουν βραχιολάκια με αύξοντα αριθμό στους πρώτους 70 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό), καθώς και τη σημαντική πρόοδο των εργασιών στα δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό (είναι έτοιμο για χρήση σε ποσοστό 90%) και τη Σίνδο. 

Απρόσμενοι σύμμαχοι για την ελληνική πλευρά αποδεικνύονται τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι με δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να υψωθούν νέοι φράκτες στην Ευρώπη, αποκόπτοντας τις προσφυγικές ροές από την Ελλάδα. 

Οι αφίξεις
Οι εκτιμήσεις πάντως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σχετικά με την εξέλιξη των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια τους επόμενους μήνες κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι για τη χώρα μας.

Η μείωση κατά 50% στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια το πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου αποδεικνύεται συμπτωματική.

Ήδη από την Τρίτη προς την Τετάρτη οι διασώσεις που πραγματοποίησε το Λιμενικό στο Αιγαίο έφθασαν τις 1.145, όταν την αμέσως προηγούμενη ημέρα ήταν μόλις 131…

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ημέρα οι αφίξεις προσφύγων στην Αυστρία από τη Σλοβενία και την Ουγγαρία έφθασαν τις 1.143, ενισχύοντας την πολιτική του συντηρητικού υπουργού Εξωτερικών Τόμας Κουρτς, ο οποίος προΐσταται της κίνησης των ομολόγων του της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας για κλείσιμο των συνόρων και κυρίως για σφράγισμα της διόδου από την Ελλάδα προς τα Σκόπια.

Εκεί, στην Ειδομένη, όπου έχουν αρχίσει να εγκλωβίζονται ξανά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με ομάδες Ελλήνων εθελοντών και την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να προχωρούν στη δημιουργία ενός πρόχειρου προσωρινού καταυλισμού με σκηνές, αφού μέχρι τώρα χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά και μωρά κοιμούνταν στο πάρκινγκ δύο κλειστών πρατηρίων καυσίμων.

Η κίνηση όμως αυτή για τη δημιουργία του πρόχειρου καταυλισμού προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Πολύκαστρου Σερρών, οι οποίοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης Χρήστο Γκουντενούδη, προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή του καταυλισμού…


Όταν ο στρατός κάνει θαύματα

Ένα μικρό θαύμα πέτυχαν μέσα σε 12 ημέρες οι άνδρες του διοικητή της Διεύθυνσης Μηχανικού του Στρατού Ξηράς συνταγματάρχη Μιχάλη Κλούβα, μετατρέποντας το ερειπωμένο στρατόπεδο Πεζικού στο Σχιστό σ’ ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, που σε πρώτη φάση μπορεί να υποδεχθεί 1.200 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ανάμεσά τους και 80 ασυνόδευτα παιδιά.

Σε πρώτη φάση το κέντρο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 1.200 πρόσφυγες, στους οποίους θα δίδεται μια ταυτότητα ελεύθερης εισόδου και εξόδου από το καμπ για τους έξι μήνες που διαρκεί η άδεια προσωρινής παραμονής στη χώρα μας. Οι περισσότεροι, βέβαια, εγκαταλείπουν την Ελλάδα εντός 48 ωρών από την άφιξή τους στον Πειραιά, μετακινούμενοι προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Διακόσιοι πενήντα πρόσφυγες θα φιλοξενούνται σε δυο κτήρια και άλλοι 950 σε 200 ειδικά διαμορφωμένες σκηνές τριπλού ψύχους.

Έχει προβλεφθεί φυλασσόμενος ειδικός χώρος για συνολικά 200 ασυνόδευτα παιδιά σε σκηνές των οκτώ ατόμων, τα οποία θα παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγους και ιατρό.

Επίσης έχουν προβλεφθεί και είναι ήδη έτοιμες προς χρήση οι εγκαταστάσεις για τη σίτιση, με δύο εστιατόρια δυναμικής 400 ατόμων το καθένα, χωριστά λουτρά ανδρών και γυναικών, καθώς και δύο ιατρεία, ενώ θα υπάρχουν και δύο μεγάλες σκηνές για προσευχή.

Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν υπό την κοινή επίβλεψη του Στρατού, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της ΕΛ.ΑΣ., με την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών με εθελοντές από ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ. 

Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την επιθεώρηση του καμπ την περασμένη Τρίτη, μετά το «πέρας της αποστολής του», ο χώρος θα παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους του Περάματος και του Κερατσινίου.

topontiki