Latest News

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Τριτοκοσμική εικόνα στο hot spot του ΟΛΠ


Απελπιστική είναι η κατάσταση στο hot spot του ΟΛΠ, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά  από τα νησιά του Αιγαίου και  εγκλωβίζονται στο λιμάνι... του Πειραιά. 

Στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης έφτασαν 1.352 άτομα με το Blue Star από Χίο και Μυτιλήνη ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένονται κι άλλοι. Στον Πειραιά τους υποδέχονται εθελοντές, ενώ είναι διαθέσιμος και στεγασμένος χώρος για να παραμείνουν εκεί. Κατόπιν γίνεται «διαλογή», μεταξύ εκείνων που έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για να περάσουν στα Σκόπια και των υπολοίπων που προς το παρόν τουλάχιστον, είναι αναγκασμένοι να μείνουν εδώ - ή να αναζητήσουν εναλλακτικά περάσματα. 

Με δεδομένο ότι τα σύνορα με τα Σκόπια παραμένουν κλειστά ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί εγκλωβίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot... Ακόμα και αν κατορθώσουν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για την Ειδομένη, το εισιτήριο για τα οποία έχουν προπληρώσει από τα νησιά και κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 ευρώ για κάθε ενήλικα και 25 ευρώ για τα παιδιά, κανείς δεν ξέρει πότε αλλά και αν θα περάσουν στην γειτονική χώρα, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός προορισμός τους. 


Στα σκοπιανά σύνορα έχει απαγορευτεί η διέλευση στους Αφγανούς πρόσφυγες, που όμως αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περί το 30% των προσφύγων που μπαίνουν στην Ελλάδα. Αλλά και οι υπόλοιποι υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους. Αποτέλεσμα είναι ότι χθες πέρασαν στην  ΠΓΔΜ περί τα 850 άτομα. 

Οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ενημέρωση, τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Έχουμε καταγγείλει κατ' επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων, με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών», τονίζει η Ορελί Ποντιέ σύμβουλος της οργάνωσης σε θέματα μετανάστευσης. «Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις».

 Χωρίς το δικαίωμα πλέον διέλευσης στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. Την κατάσταση περιγράφουν ξανά οι Γιατροί χωρίς σύνορα:  «Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ  επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

 Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως από την αρχή του 2016, περισσότεροι από 94.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά, ενώ περισσότεροι από 320 έχουν πνιγεί προσπαθώντας να διασχίσουν το Αιγαίο Πέλαγος. Κατά μέσο όρο 2.000 άνθρωποι την ημέρα συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους με θαλάσσια διέλευση προς την Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απελπιστική έλλειψη βοήθειας και προστασίας.
 
Από την Μυτιλήνη ήταν έτοιμοι μετά την πιστοποίησή τους να αναχωρήσουν για Αθήνα περί τους 2500 ανθρώπους, ενώ συνέχιζαν να φθάνουν κι άλλοι. Ενώ όμως η διέλευση στην ΠΓΔΜ γίνεται με το σταγονόμετρο  στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 3000 άτομα. Οι αρχές κατευθύνουν όσους έφθαναν χθες με λεωφορεία από την Αθήνα στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου μέχρι το τέλος της ημέρας, είχαν φθάσει περίπου 1600 άτομα.

Οι πρόσφυγες φθάνουν αρχικά στο λιμάνι του Πειραιά όπου φιλοξενούνται στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, όπου όμως οι σκηνές είναι  απελπιστικές. Από εκεί προωθούνται προς τα  κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό, στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό που ήδη όμως έχουν εξαντλήσει την χωρητικότητά τους. Άλλοι κατευθύνονται προς την πλατεία Βικτωρίας για να αναζητήσουν δρόμους για τα σύνορα. Εν τω μεταξύ η Αστυνομία σταματά τους πρόσφυγες στην Εθνική Οδό. Η εικόνα των 500 ανθρώπων που ξεκίνησαν από την Λαμία για να πάνε στα σύνορα με τα πόδια ήταν απελπιστική. 

Είναι βέβαιο ότι τα hot spots στα νησιά, και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Η κυβέρνηση τους στέλνει πρώτα στην Ειδομένη και από εκεί γυρνούν πίσω στα ήδη γεμάτα κέντρα υποδοχής. Καθώς η κατάσταση θα κλιμακωθεί όσο η Τουρκία δεν ελέγχει την ροή θεωρείται βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα απαιτηθούν περισσότερες εγκαταστάσεις και υποδομές.