Latest News

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κέντρο υποδοχής μεταναστών (hot spot) του Σχιστού : Σε πλήρη λειτουργία με 1.350 πρόσφυγες (ΕΙΚΟΝΕΣ)


Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Σχιστό...
του Κερατσινίου.
Σήμερα φιλοξενεί 1.350 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, οι οποίοι επέστρεψαν από τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη.
Ο καταυλισμός σε πρώτη φάση μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, ενώ μόλις τοποθετηθούν οι οικίσκοι (κοντέϊνερ) που έχουν ήδη ζητηθεί, η χωρητικότητα μπορεί να αγγίξει τα 4.000 άτομα.
Λειτουργεί υπό το συντονισμό του στρατού, με τη βοήθεια ΜΚΟ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ευθύνη της διακριτικής φύλαξης, αφού πρόκειται για ανοικτό κέντρο φιλοξενίας με τους πρόσφυγες να είναι ελεύθεροι  να φύγουν ή να μπουν όποτε θέλουν, έχει η ελληνική αστυνομία.
Οι συνθήκες διαμονής είναι πολύ καλές, ενώ παρέχεται σίτιση και υγειονομική περίθαλψη από γιατρούς και παιδίατρο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το κέντρο είναι πλήρως εξοπλισμένο και συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, ακόμα και μικρά παιδιά, από αστυνομικούς της γειτονικής χώρας στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα.
Η μεγάλη πλειοψηφία εξάλλου δεν έχει πλέον χρήματα για να συνεχίσει το ταξίδι για τη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία, που είναι οι τελικοί τους προορισμοί.
Στην Αθήνα τους προσέγγισαν δουλέμποροι που τους ζήτησαν έως και 4.000 ευρώ για να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα Σύρων προσφύγων και να τους περάσουν στα Σκόπια.
topontiki.gr