Latest News

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εθίζουν τους εφήβους στο κάπνισμα

Οι έφηβοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν τελικά να κάνουν...

συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control


Εξάλλου τα αποτελέσματα μεγάλων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στο επιστημονικό έντυπο JAMA, έδειξαν από οι αμερικανοί έφηβοι θεωρούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο μια εναλλακτική οδό καπνίσματος.

Επίσης στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο έδειξαν ότι περίπου 2 εκατομμύρια έφηβοι είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο το 2014, αριθμός τριπλάσιος αυτών που είχαν αναφερθεί το 2013.

Εύλογα λοιπόν διατυπώνεται ο φόβος ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν μια νέα γενιά εξαρτημένων ατόμων από τη νικοτίνη που τελικά θα καταλήξουν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα.

Πάντως, διεθνής ανασκόπηση της Cochrane Review τον Δεκέμβριο του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν την ανθυγιεινή συνήθεια.

Στην παρούσα μελέτη, οι αμερικανοί ειδικοί ρώτησαν εφήβους 15 ετών για την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, δυο φορές με διαφορά ενός έτους. Στην αρχή της μελέτης, το 31% των εφήβων είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο τουλάχιστον μια φορά και το 15% κάπνιζε συμβατικά τσιγάρα. Έναν χρόνο αργότερα, το 38% των εφήβων παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και το 21% ότι κάπνιζαν.

Μεταξύ των εφήβων που δεν είχαν καπνίσει αρχικά, εκείνοι που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε κάποια φάση είχαν 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν στη δεύτερη φάση της μελέτης ότι πλέον κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα.

Για τους εφήβους που παραδέχθηκαν ότι κάπνιζαν στην αρχή της μελέτης, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν επηρέαζε τις καπνιστικές τους συνήθειες στο τέλος της έρευνας.

«Η μελέτη επικυρώνει τη σχέση μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και καπνίσματος, όπως έχει διαπιστωθεί και από άλλες έρευνες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από το ηλεκτρονικό στο συμβατικό τσιγάρο» σχολιάζει ο Δρ Άνταμ Λεβενθαλ, διευθυντής του Εργαστηρίου Υγείας, Συναισθήματος και Εξάρτησης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.