Latest News

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας που θέλει να αγοράσει ελληνικό κανάλι


Ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ άναψε τα αίματα γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών...
στην Ελλάδα.
 Με την κυβέρνηση να δυσκολεύεται να κερδίσει τη συναίνεση στη βουλή επί της μεταρρύθμισης στο τηλεοπτικό πεδίο, έρχεται η Χουριέτ να αναφέρει πως Τούρκος επιχειρηματίας, έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εξασφάλιση άδειας για την ίδρυση τηλεοπτικού δικτύου στη χώρα μας. Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, αλλά και την ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, η οποία είχε αναφερθεί στο παρελθόν σε "παρασκηνιακή" συμφωνία, Τσίπρα με τον Τούρκο μεγιστάνα των media.
Όπως αναφέρει το άρθρο, με τίτλο "O Ατζούν Ιλίτζαλι ανοίγει νέο τηλεοπτικό δίκτυο στην Ελλάδα", "ξεκαθάρισαν οι λεπτομέρειες του τηλεοπτικού δικτύου το οποίο θα ανοίξει ο Ατζούν Ιλίτζαλι στην Ελλάδα". "Ή θα εξαγοράσουμε τηλεοπτικό δίκτυο στην Ελλάδα ή θα αγοράσουμε συχνότητα" φέρεται να αναφέρει ο Ιλίτζαλι, που σημειώνει πως είχε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος "ενθουσιάστηκε και μου είπε πως βλέπει θετικά το θέμα".
Ποιος είναι όμως ο Ιλίτζαλι
Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για τον Ιλίτζαλι, που μπήκε στο προσκήνιο της τηλεοπτικής αγοράς ως επιχειρηματίας πολύ πρόσφατα. Υπήρξε για χρόνια αναγνωρίσιμο παρουσιαστής στην τουρκική τηλεόραση και παραγωγός τηλεοπτικός εκπομπών.
Γεννήθηκε το Μάιο του 1969 στην Αδριανούπολη της Θράκης, με τους γονείς του να κατάγονται από το Ερζερούμ της Ανατολικής Τουρκίας (γνωστό ιστορικά και ως Θεοδοσιούπολη). Εγκατέλειψε σύντομα τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για να εργαστεί. Σε ηλικία 21 ετών ξεκινά την καριέρα του στην τηλεόραση, αρχικά ως ρεπόρτερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Show TV. Αρχικά κάλυπτε αθλητικά γεγονότα, ενώ έπειτα από κάποια χρόνια ξεκίνησε τη δική του ταξιδιωτική εκπομπή, κατά την οποία επισκεπτόταν διάφορα μέρη στον πλανήτη. Αυτή ήταν και η ευκαιρία του Τούρκου παρουσιαστή να γίνει γνωστός σε εθνικό επίπεδο, ενώ σύντομα ο Ιλίτζαλι ήταν ταυτόχρονα και παραγωγός της εκπομπής.
Ακολούθησαν διεθνή φορμάτ προσαρμοσμένα στην τουρκική πραγματικότητα, στα οποία ο Ιλίτζαλι ήταν ο παρουσιαστής, όπως το The Voice, το Έχεις Ταλέντο, το Survivor και το Dancing With The Stars.
Το 2004 δημιούργησε τη δική του εταιρία παραγωγής, η οποία και αποδείχτηκε η πιο επιτυχημένη στο χώρο της ψυχαγωγίας στην Τουρκία. Η επιτυχία του αυτή, τον οδήγησε το 2013 στην εξαγορά ενός μικρού τηλεοπτικού δικτύου του TV8.  Το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο πριν την εξαγορά του από τον τηλεστάρ ήταν ένα μικρό κανάλι με ειδήσεις και διάφορες σειρές και εκπομπές. Ο Ιλίτζαλι κατήργησε τον ενημερωτικό τομέα, εξασφάλισε τα δικαιώματα σε μεγάλα ψυχαγωγικά τηλεοπτικά φορμάτ (Utopia, Rising Star κα) και μετέτρεψε τον σταθμό σε αμιγώς ψυχαγωγικό. Φανταστείτε ένα κανάλι στο οποίο να συγκεντρώνονται όλες οι ψυχαγωγικές εκπομπές που έχετε δει στην ελληνική τηλεόραση. Το Voice, το Survivror, ο "Πιο Αδύναμος Κρίκος, το Rising Star (εκπομπή talent show που προβλήθηκε στην Κύπρο) και πολλές πολλές άλλες.
Ο μεγιστάνας των media, στη λίστα με τους πιο πλούσιους Τούρκους
Ήδη από το 2010, έπειτα από ένα σκάνδαλο που αφορούσε την εξωσυζυγική του σχέση, είχε αποκαλυφθεί πως η περιουσία του ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ, με το καθαρό εισόδημά του να εκτιμάται σήμερα στα 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τούρκικα δημοσιεύματα, το 2013 βρέθηκε στο νο. 15 της λίστας με τους επιχειρηματίες που δήλωσαν τα υψηλότερα εισοδήματα στη χώρα και κατ' επέκταση πλήρωσαν και τους υψηλότερους φόρους.
Η φιλική σχέση με τον Ερντογάν
Ο μεγιστάνας των media που μεταπήδησε από το στούντιο στην παραγωγή και σημείωσε τεράστια και θεαματική ανέλιξη στο χώρο του θεάματος, δεν κρύβει την καλή του σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως φαίνεται οι δύο άνδρες συνομιλούν συχνά, ενώ δεν είναι λίγες οι κοσμικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες έχουν παρευρεθεί μαζί.
Σε δηλώσεις του το 2013, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN Turk, ανέφερε πως έχει φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο ηγέτη. "Ο πρόεδρος με αγαπά γιατί δεν έχω προσδοκίες από τη σχέση αυτή" ανέφερε τότε και εξηγούσει: "Μου αρέσει ο τρόπος που ασκεί εξουσία ο Ταγιπ Ερντογάν. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά στην ηλικία μου, θυμάμαι καλά τι συνέβαινε στη χώρα από το 1980 ως το 2000. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη σύγκριση με το σήμερα για να δούμε πως έχει επέλθει σημαντική διαφορά".
Φυσικά, οι εκδηλώσεις λατρείας προς τον Τούρκο πρόεδρο δεν μπορούν να μην αφήσουν ερωτηματικά, τόσο για την επιτυχία του, όσο και για την οικονομική του ευμάρεια. "Η εκτίμησή μου για τον Ερντογάν δεν μου δίνει κανένα πλεονέκτημα στην επαγγελματική μου ζωή" αναφέρει και τονίζει πως η φιλία τους δεν έχει κάποιο επαγγελματικό ή οικονομικό αντάλλαγμα. "Ο Ερντογάν δεν έχει να κάνει τίποτα με την επαγγελματική μου επιτυχία" αναφέρει σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την όποια σκιά.
Η επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα
Η όλη συζήτηση γύρω από την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Τουρκία και παρέστη μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στον φιλικό αγώνα Ελλάδας Τουρκίας. Ο Ιλίτζαλι βρισκόταν στα VIP μαζί με τους δύο πολιτικούς και μάλιστα απαθανάτισε τη στιγμή και την ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο instagram.
Από τότε, τα τούρκικα ΜΜΕ έκαναν λόγο για την πρόθεση του επιχειρηματία να εξαπλώσει τις επιχειρήσεις του στην Ελλάδα, κάτι που όπως γράφει η Hurriyet συζητήθηκε λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα.
Μαξίμου: Οι άδειες θα δοθούν με διεθνή διαγωνισμό
Μετά και το νέο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, κύκλοι από το Μαξίμου έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις συνομιλίες με τον Τούρκο επιχειρηματίας διευκρινίζοντας όμως πως δεν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία. Πράγματι, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Ιλίτζαλι πριν από το ματς στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος και του εξέφρασε το ενδιαφέρον να αποκτήσει συχνότητα στην Ελλάδα. Ο Τούρκος του ανέφερε επίσης πως έχει βρει Έλληνες συνεταίρους για το σκοπό αυτό, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός του εξήγησε πως θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και οι άδειες θα δοθούν με απόλυτα διαφανείς όρους.
Επιβεβαιώνεται ο Λεβέντης, λένε στην Ένωση Κεντρώων
Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε όμως και η Ένωση Κεντρώων, με τον αρχηγό της να έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στο θέμα αυτό. "Η Ένωση Κεντρώων και ο Πρόεδρος της κ. Βασίλης Λεβέντης επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά αφού υπάρχει η σχετική πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού TV8 της Τουρκίας σε συνέντευξη του σε γνωστό περιοδικό της χώρας του ανέφερε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον κ. Τσίπρα για να είναι εκείνος ο ένας εκ των τεσσάρων καναλαρχών πανελλαδικής εμβέλειας που θα πάρει την σχετική άδεια" σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.
"Η Ένωση Κεντρώων ζητά να μην "τολμήσει" ο Σύριζα να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία και παράλληλα να κλείσει κανάλια όπως το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή άλλα. Εμείς θέλουμε ανοιχτά όλα τα υπάρχοντα κανάλια ώστε να διατηρηθεί η πολυφωνία και η Δημοκρατία και να γίνει η διαχείριση των οφειλών τους αμέσως" τελειώνει το κείμενο των Κεντρώων.